Zo maak je suikervrije confituur

Strikt genomen is confituur nooit suikervrij. De natuurlijke suikers aanwezig in fruit tellen voor je lichaam immers ook als suiker. Maar met de term ‘suikervrij’ wordt meestal bedoeld: ‘zonder toegevoegde suikers’, waarbij ik onder suiker volgende versta: rietsuiker, bietsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, honing, granenstroop, agavesiroop.

Ook de zogenaamde ‘minder bewerkte’ suikers of ‘natuurlijke’ suikers noem ik gewoon suiker. Mijns inziens wordt je confituur niet meteen eensklaps gezonder of ‘beter’ door de klassieke witte suiker te vervangen door een andere suiker van bovenstaand lijstje.

Het goede nieuws is: je kunt confituur maken zonder één van bovenstaande suikers. Enig minpunt daarbij is dat een dergelijke confituur niet lang bewaart - al zeker niet op kamertemperatuur- en niet goed opstijft.

Suiker in confituur is niet enkel een zoetmiddel

In klassieke recepten dient de toegevoegde suiker niet enkel als zoetmiddel maar ook als bewaarmiddel. Tevens zorgt suiker ervoor dat het pectine uit de vruchten wordt vrijgezet zodat de confituur opstijft.

Ook al ben ik een grote liefhebber van traditionele recepten, voor confituur wijk ik daarvan af.

En daarbij los ik de minpunten van confituur zonder toegevoegde suikers op als volgt:

  • maak geen confituur in grote hoeveelheden. Ik maak confituur per 1 kg fruit. Daar haal ik ruim 3 potjes confituur uit, die ik vervolgens in de frigo bewaar. Maar ook op frigotemperatuur is deze confituur geen maanden houdbaar, wel enkele weken.

  • voeg agar agar of gelatine toe. Gezien confituur zonder toegevoegde suiker amper opstijft, voeg ik één van deze bindmiddelen toe. Ook chiazaad gebruik ik graag in confituur. Zeker als er aardbeien of andere bessen in de confituur zit, past het wel om extra chiazaad toe te voegen. Chiazaad bindt water en vormt alzo een zachte geltextuur.

Confituur hoort bij de zomer

Veel confituur eet ik niet, feitelijk enkel in de zomermaanden. Zo at ik afgelopen week mijn eerste boterham met (zelfgemaakte) confituur van dit jaar (!).

Ik heb daar echt van genoten: ik had lekker vers en dik gesneden desembrood, daar boter op en dan een royale lepel van onderstaande confituur. 😋

En de dag erop nog eens zo’n boterham waarbij de confituur op een laag cottage cheese ging (dit is voor mij een beetje nostalgie, als kind at ik heel graag boterhammen en sandwiches met cottage cheese en mijn moeders confituur).

ik kan daar dan oprecht van genieten, voor enkele dagen of een beperkte periode in het jaar. Maar boterhammen met confituur zijn voor mij dus absoluut geen dagelijkse kost. Dat is onder andere één van de geheimen van mijn slanke lijn: er is niets dat ik uitsluit, maar specifieke dingen eet ik maar in een beperkte periode van het jaar.

Je gezondheid en gewicht worden niet bepaald door wat je af en toe doet, maar wel door je dagelijkse gewoontes.

Welk zoetmiddel gebruik ik in mijn confituur?

Terug naar mijn confituurrecept zonder toegevoegde suiker. Ik gebruik er immers wel een zoetmiddel in. Welke mogelijkheden zijn er als je op zoek bent naar een zoetmiddel dat geen impact heeft op de bloedsuikerspiegel?

  • Kunstmatige zoetmiddelen zoals aspartaam, acesulfaam-K, sucralose… >> te vermijden, ook de mengelingen waar deze zoetmiddelen in gebruikt worden. Deze zoetmiddelen worden ook wel ‘intensieve’ zoetmiddelen genoemd omdat ze een heel erg hoge zoetkracht hebben en vandaar in heel lage concentraties worden toegevoegd, meestal in combinatie met een ander zoetmiddel of bulkmiddel. Klinkt onschuldig, maar toch raad ik aan om deze niet te gebruiken want deze zoetmiddelen hoe dan ook verwerken. Bijkomend, het geeft een bepaalde nasmaak die ik er altijd meteen opmerk en eerder onaangenaam vind.

  • Stevia : dit is een mogelijkheid, maar ook hier ben ik persoonlijk geen fan van de nasmaak. Enkel in chocoladebereidingen wordt de nasmaak van stevia enigszins gemaskeerd.

  • Suikeralcoholen: deze hebben een behoorlijke zoetkracht, zijn natuurlijk en hebben geen impact op de bloedsuikerspiegel. Zo gebruik ik in desserten alsook in onderstaande confituur xylitol. Misschien nog onbekend, maar in hetzelfde rijtje horen mannitol, sorbitol, maltitol, lactitol… die je aantreft in producten voor diabetici en als laxeermiddel. Xylitol komt van nature voor in bepaalde groenten- en fruitsoorten.

Recept : confituur van aardbei en abrikoos

  • 500 g aardbeien (gewicht zonder steeltjes)

  • 500 g abrikozen

  • 200 g xylitol

  • 20 g chiazaad

  • 2 g agar agar

  • snuf zout

Bereiding:

  • Snij de aardbeien en abrikozen in kleine stukjes, meng het fruit in een kookpot met de xylitol en het snufje zout en laat een paar uur rusten (kan ook overnacht). onder het deksel.

  • Voeg de agar agar toe (deze van het merk Lima zit in zakjes van 2 gram, handig), meng goed onder het fruitmengsel en breng aan de kook.

  • Laat minstens 2 minuten doorkoken. en voeg dan de chiazaden toe.

  • Afvullen in potjes, laten afkoelen en dan bewaren in de frigo.

TIP Uiteraard kan je ipv abrikozen ook perziken gebruiken, frambozen ipv aardbeien …

TIP Probeer steeds fruit te gebruiken dat zo aromatisch, rijp en zoet mogelijk is.

TIP Uit deze blog heb je begrepen dat het een misverstand is dat alternatieve zoetmiddelen je bereiding eensklaps ‘beter’ of ‘gezonder’ maken. Je suikerverslaving aanpakken daarentegen en dus de hoeveelheid zoet verminderen heeft meer impact op je gezondheid. Weldra geef ik opnieuw een (gratis) webinar waarin ik nog 5 misverstanden omtrent voeding deel. Je kan hier inschrijven.

Vorige
Vorige

7 tips voor gewichtsverlies

Volgende
Volgende

Waarom "smoothie bowls" je gewichtsverlies saboteren