7 tips voor gewichtsverlies

Ook al is mijn eerste doel met EetWijzers het verbeteren van de vertering, zodat ongemakken zoals opgeblazen buik, constipatie en brandend maagzuur tot het verleden behoren, toch merk ik op dat veel mensen pas echt iets aan hun voedingspatroon willen gaan doen als ze zich niet meer comfortabel voelen met hun gewicht.

Ik geef je in deze blog alvast 7 tips met betrekking tot gewichtsverlies. Leg de lat niet te hoog door ze alle 7 te willen gaan implementeren in je leven. Begin alvast met 1 of 2 tips waarvan je intuïtief voelt dat die voor jou nodig zijn. En ga het niet proberen, maar gewoon doen.

Elke dag consistent een kleine actie nemen, wint het altijd van af en toe heel veel doen.

  1. Zorg voor voldoende slaap

    Echt waar, ik kan het niet anders stellen: zelfs de beste voeding kan niet compenseren voor een tekort aan nachtrust.

    Niet enkel worden je hormonen aangemaakt en gereguleerd in de nacht (ja, ook de belangrijke hormonen die je hongergevoel en metabolisme sturen), maar als je uitgerust bent maak je ook als vanzelf betere voedingskeuzes én heb je energie om gezond te koken.

    Niet overtuigd van dit eerste punt? Dit boek is een eye-opener.

  2. Verminder actief je stress niveau

    Niet alle stress is negatief. Een gezonde dosis stress zorgt ervoor dat je je werk gedaan krijgt. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn (en vaak is het dat wel, zelfs zonder dat we ons er bewust van zijn).

    Om gewicht te kunnen verliezen moet je lichaam zich relax, veilig en comfortabel voelen.

  3. Eet.Traaaag

    90% van de mensen die ik tot heden begeleid heb geeft aan snel te eten. Ikzelf heb me ook daarin moeten trainen. Is het de gejaagdheid van onze maatschappij die ons zo hap-slok doet eten? Ik weet het niet. Maar wel is zeker dat je vertering in je mond begint. En ook: gewicht verliezen en snel eten gaan niet samen. 20-25x kauwen per hap… het is moeilijk maar niet onmogelijk.

  4. Eet altijd zittend en met bestek

    OK, ik geef toe dat ik heel graag wel eens met mijn handen eet, bv een kippenbout. Maar waar ik naar toe wil met dit punt is het volgende: denk eens aan alle keren dat je eet terwijl je rechtstaat (voor de keukenkast)? Hoe vaak eet je iets staand rechtstreeks uit een pakje? En denk eens aan alles wat je eet voor de TV of achter je laptop? Of in de auto? Geloof me, dat zijn de regelrechte dikmakers.

    Maak er een gewoonte van om bewust te eten, aan tafel, en eet in hoofdzaak met mes, lepel en vork.

  5. Beperk fructose

    Wat weinigen weten is dat fructose hongerig maakt. Niet handig als je gewicht wilt verliezen. Fructose vind je voornamelijk in fruit, maar ook in agavesiroop (100% fructose) en honing (40% fructose).

  6. Ga aan de slag met gewichten

    Vergeet het joggen of langdurig sporten (dat ook een vorm van stress aan je lichaam kan geven, al zeker als je het met tegenzin doet). Om je vetverbranding te activeren en je spieren te versterken heb je meer baat bij korte, intensieve krachttrainingen. Koop 2 halters (zoals bijvoorbeeld deze) en surf even op YouTube voor een trainingsvideo’s waarmee je meteen aan de slag kunt (zoals deze van 30 minuten of deze van 15 minuten).

  7. Omring je met mensen die een gezonde relatie hebben met eten

    Je sociale omgeving speelt een heel belangrijke rol als het gaat om je gezondheid op verschillende niveaus. Wij zijn nu eenmaal kuddedieren, en we zijn meer geneigd om die dingen te doen, te denken of te zeggen die de mensen rondom ons doen, denken en zeggen.

    Heb je familieleden of vriendinnen die niet constant aan het diëten zijn en die zich goed in hun vel voelen? Observeer dan eens wat hun gewoonten zijn, hoe denken en praten zij over eten, welke routines hebben zij ingebouwd in hun leven… en hoe verschilt dit met jouw gewoonten, jouw manier van denken en praten over eten en jouw dagelijkse/wekelijkse routines?

Wil je meer weten over mijn visie, over de EetWijzers visie? Wil je ontdekken welke 5 fouten jij maakt zonder je ervan bewust te zijn? Reserveer dan hier je online stoel voor het eerstvolgende webinar.

Vorige
Vorige

I 💗 Adventskalenders

Volgende
Volgende

Zo maak je suikervrije confituur