Waarom "smoothie bowls" je gewichtsverlies saboteren

Eet jij in hoofdzaak natuurlijke voedingsproducten, producten die een “gezond” imago hebben en vooral producten die Moeder Aarde ons rechtstreeks geeft zoals groenten en fruit? Beweeg je best wel voldoende en slaap je genoeg? En toch ben je niet gelukkig met je gewicht? Lees dan even verder.

Want het is niet jouw ‘fout’. Het is de fout van al die lijstjes met “gezonde'“ voedingsproducten zoals ‘superfoods’ waar het internet mee vol staat. Want als alle voedingsproducten met gezondheidsvoordelen werkelijk gezond zijn, dan was iedereen energiek en fit en in vorm. Dus waar wringt dan het schoentje?

Sommigen volgen blindelings bepaalde gezondheidstrends zonder kritisch te kijken naar de ingrediënten of naar de maaltijdsamenstelling. Eén van dergelijke trends waar ik echt wel vraagtekens bij plaats is het drinken van smoothies of het eten van smoothie bowls (= een smoothie die je niet drinkt maar die wat dikker is en gegeten wordt met een lepel tezamen met toppings zoals gedroogd fruit, noten, pitten, zaden, kokosvlokken, granola…).

Wat is nu het probleem daarmee?

Wel, heel simpel : de overdosis aan fruit.

Ik hou van alle fruit in het seizoen: van de rabarber en de aardbeien in de lente, de frambozen en blauwe bessen in de zomer en de pruimen, appelen en de peren in het najaar. Rijk aan vezels, rijk aan vitamines, rijk aan anti-oxidanten. Allemaal heel waardevol.

Maar - ja er is een ‘maar’ : fruit is het snoepgoed van de natuur. Ga even terug naar de prehistorie: de oermens was ook dol op zoet, als hij een kersenboom tegenkwam at hij deze gegarandeerd leeg. Maar zo’n vondst deed hij niet alle dagen. Ook bessen at hij niet het hele jaar door. Waarom zou jij dan winter en zomer blauwe bessen door je yoghurt roeren? Omdat het gezond is? Ja, tot zekere hoogte is dat ook zo, maar weet dat :

  • suiker uit fruit ook suiker is

  • “natuurlijke” suikers niet beter zijn voor je lichaam (riet-of bietsuiker is in feite ook ‘natuurlijk’ want afkomstig van suikerriet of suikerbieten)

Dus als gewichtsverlies je doel is voor de komende maanden, dan kan ik je volgende adviseren: Overdrijf niet met de hoeveelheid fruit die je eet op een dag en eet in hoofdzaak lokaal fruit.

Ben je wat uit je lood geslaan door deze blog en heb je nu het gevoel dat je het even allemaal niet meer weet?

Geen paniek!

  • Als je nood hebt aan een duidelijke houvast om in het bos van al de huidige voedingsadviezen weer terug de bomen te zien

  • Als je terug relax over eten wil zijn en weer terug ‘gewoon’ wil eten én daarbij je vertering en gewicht wil verbeteren

  • Als je wil weten welke voedingsregels compleet achterhaald zijn

    >>> Schrijf je dan alvast hier in voor het eerstvolgende gratis webinar waarin ik ‘5 Veelgemaakte Fouten die je Vertering en Vetverbranding saboteren’ bespreek en tips geef wat je dan beter wel doet. Ik beloof je dat het een uur vol waardevolle inzichten en eye-openers zal zijn.

Whaaw, eindelijk bijgeleerd in een voedingswebinar! Vanuit een wetenschappelijke, praktijkgerichte en integratieve benadering
— Ann D.
Vorige
Vorige

Zo maak je suikervrije confituur

Volgende
Volgende

De Cholesterolmythe