De Cholesterolmythe

Onlangs verscheen in De Morgen een artikel getiteld : “Steeds meer cardiologen beginnen in te zien dat het verkeerd is om verzadigde vetten te weren.

Ik kan alleen maar zeggen: E-I-N-D-E-L-I-J-K !

En dit brengt me meteen naar de basis van het ontstaan van EetWijzers.

Ik vertelde het onlangs nog aan de nieuwe deelnemers die begin januari startte met het EetWijzers traject: het geheim van mijn slanke lijn is dat ik terug spek eet. En geen mager spek, maar écht spek.

Uiteraard valt er meer te zeggen over mijn voedingspatroon dan wel het eten van spek, maar waar ik met mijn uitspraak naar toe wou gaan, is dat ik, sinds ik vetten weer terug omarmd heb, echt een voedingspatroon heb gevonden dat me voldoening geeft en waarmee ik mijn gewicht moeiteloos behoud.

Ik besteed er in het EetWijzers traject dan ook heel wat aandacht aan:

  • hoe zit het nu met vetten?

  • welke vetten precies?

  • wat is het verschil tussen onverzadigde en verzadigde vetten? en tussen dierlijke en plantaardige vetten?

  • welke vetten gebruik je voor welke toepassingen?

  • waar moet je op letten als je vetten & oliën koopt en gebruikt in de keuken?

Ik kan gerust zeggen dat vetten mijn stokpaardje zijn en het is mijn missie om de mythe dat vetten, evenals cholesterol, te vermijden voedingsstoffen zijn, uit de wereld te helpen.

Ik verkondig al 3 jaar in mijn workshops en webinars dat we niet moeten schieten op cholesterol. Want cholesterol mag je vergelijken met brandweermannen: als er ergens brand is, snellen brandweermannen ter hulp. Je gaat de brandweermannen ook niet beschuldigen van de brand.

In het lichaam is het net zo: als er ergens brand is (lees: ontstekingen) dan komt het lichaam in actie en wordt cholesterol ingezet om de ontsteking in te dammen.

Ons lichaam zit ingenieus in elkaar en doet niets voor niets. Het merendeel van de cholesterol komt niet van de voeding maar wordt gewoon door het lichaam zelf aangemaakt. Met andere woorden: cholesterol is van VITAAL belang.

Aangezien niet iedereen abonnee is van De Morgen citeer ik hieronder enkele interessante paragrafen:

Het lichaam reguleert het cholesterol niveau zelf. Als je veel cholesterol krijgt aangeleverd, bijvoorbeeld door je voeding, gaat de aanmaak van cholesterol door het lichaam iets naar beneden. Het is ook niet simpel om je cholesterolgehalte met statines te verlagen. Met de nieuwste, zeer krachtige cholesterolverlagers lukt dat wel heel goed, maar omdat die op zoveel processen ingrijpen, hebben ze allerlei lichamelijke en soms ook geestelijke gevolgen.

Er zijn mensen die stoppen met statines en ineens uit een soort demente droom wakker worden. Dat komt omdat er in onze hersenen heel veel cholesterol zit: die is voor het brein zo belangrijk dat het die zelf aanmaakt. Onze hersenen zijn van de rest van de bloedsomloop afgesloten door de bloed-hersenbarrière, een soort membraan dat ervoor zorgt dat niet zomaar alles in ons gevoelige brein geraakt. Maar sommige statines raken wél voorbij die barrière en kunnen ook in de hersenen het cholesterolniveau doen dalen. Sommige mensen reageren daar heel slecht op: sommigen raken helemaal verdwaasd en vertonen symptomen die aan dementie doen denken.

Statines verhinderen de werking van K2, een vitamine die een belangrijke rol speelt bij het transport en de verdeling van kalk in ons lichaam. Ze zorgt ervoor dat kalk naar onze botten en tanden gaat, en niet naar zachte weefsels zoals bloedvaten. Door een teveel aan kalk kunnen de vaatwanden verstijven, met een hoge bloeddruk tot gevolg. K2 zit in zeer lage concentraties in vlees en eieren, maar vooral in gefermenteerd voedsel.

Statines hebben mogelijk wél nut, omdat ze onder andere als bijwerking hebben dat ze ontstekingen tegengaan. Maar die kun je ook vermijden door minder suiker te eten en gezonder te leven. Als je een gezondere levensstijl aanneemt, is er al veel minder nood aan statines. Het is een fout concept geweest. Men zou die fout moeten toegeven, en ermee ophouden statines voor te schrijven.

Onze hoge cholesterol – was het idee – was het gevolg van de slechte vetten die we via onze voeding binnenkregen. Roomboter, eieren en andere verzadigde vetten konden niet meer en werden door de industrie vervangen door margarine, kunstmatige suikers en plantaardige oliën. Die zouden zogezegd gezonder zijn, maar het tegendeel is waar.

Artsen volgen gewoon de protocollen en geven statines aan hun patiënten omdat ze dat vanaf een bepaald cholesterolniveau nu eenmaal moeten doen. Maar die regels zijn gebaseerd op foutieve en gemanipuleerde informatie van de farma-industrie. Die manipuleerde statistieken, verpakte negatieve uitslagen in positieve persberichten, of veegde onderzoeken onder de mat. Pfizer zette een studie naar een bepaald statine, met ruim 15.000 proefpersonen, voortijdig stil. Het kostte hen 800 miljoen euro, maar dat hadden ze er blijkbaar voor over: de resultaten waren te negatief.

Over enkele jaren kijken we hier hoofdschuddend op terug, want iedereen die er verstand van heeft, weet dat dit gaat stoppen. In afwachting daarvan wil de industrie de trein nog zo lang mogelijk laten rollen. Toen de patenten op de eerste cholesterolverlagers vervielen en er goedkopere generische varianten op de markt verschenen, kwam men als bij toeval op de proppen met een nieuwe en nog efficiëntere generatie middelen, waardoor de winsten even hoog bleven. En er is alwéér een nieuwe generatie op komst. De normen om statines voorgeschreven te krijgen, zijn ook al een paar keer naar beneden bijgesteld, zodat steeds meer mensen ze moeten slikken. Ze willen nu zelfs jongeren aan de statines krijgen. En wie ben jij om nee te zeggen als je arts ze voorschrijft?

De artsen valt overigens niks te verwijten. Ze hebben het beste met hun patiënten voor, maar zijn gewoon slecht geïnformeerd. In de opleidingen wordt nog altijd het oude cholesterolverhaal verteld. Voor artsen en cardiologen is het ook zeer pijnlijk om te horen dat ze al dertig, veertig jaar het verkeerde verhaal vertellen. Mensen hebben soms hele carrières geïnvesteerd in een bepaalde manier van kijken: it takes a big man om dat los te laten.

Nogmaals, ik ben heel blij met de bewustwording die nu volop bezig is en die wordt verspreid, ook door artsen zelf (zoals bv de Nederlandse cardioloog Dr Remco Kuipers).

Naast het misverstand over vetten zijn er nog zovele andere mythes en fabels over voeding. Regelmatig geef ik er een (gratis) webinar over. Klik hier voor meer info en inschrijven.

Vorige
Vorige

Waarom "smoothie bowls" je gewichtsverlies saboteren

Volgende
Volgende

Gerechten uit grootmoeders keuken