Onze collectieve angst voor cholesterol

2 dagen geleden had ik een coaching sessie met deelnemers van het traject ‘Verlos jezelf van Brandend Maagzuur’. Het was de derde sessie en het was mooi om te zien hoeveel er op slechts 2 maanden is veranderd in hun voedingspatroon zodat maagzuurremmers achterwege gelaten konden worden. Wat uiteraard het doel is van dit traject: maagvriendelijker eten zodat maagzuurremmers overbodig worden.

Er kwam een opmerking van een mevrouw die zich momenteel prima voelde met haar huidige voedingsgewoontes zonder maagzuurremmers. Ze zag er ook goed en energiek uit. Maar toch was ze bezorgd. Want haar cholesterol bedroeg 190 mg/dl bij een recente bloedanalyse. Perfect normaal toch? Dus vanwaar haar bezorgdheid? Elke 6 maanden laat ze haar bloed controleren en voorheen was haar cholesterol steeds 160 mg/dl. Met dit als referentiepunt maakte ze zich zorgen over haar huidige cholesterolwaarde.

Ze ging ervan uit dat het aan de eieren lag die ze regelmatig op mijn advies at. Eieren bevatten choline, en choline is nodig voor een goede maagwerking. (Lever is ook een goede bron van choline, maar ik denk dat eieren handiger is voor de meesten om regelmatig op het menu te zetten dan wel lever.)

Ze was recent niet ziek geweest en ze had ook niet meer stress dan anders (beide hebben een impact op de cholesterol), dus ja, het moest aan die eieren liggen.

Dit illustreert voor mij heel duidelijk 2 vastgeroeste overtuigingen die ik heel vaak hoor:

  1. cholesterol is slecht (hoe minder cholesterol, hoe beter)

  2. cholesterolrijke voeding is slecht

Het is onomstotelijk bewezen dat het overgrote merendeel van de cholesterol die in ons bloed circuleert wordt aangemaakt door de lever en dat de impact van cholesterol uit de voeding beperkt is. Dit was reeds in de jaren ‘60 bekend (bron) en werd in de jaren ‘80 bevestigd (bron). Dr. Remco Kuipers stelt zelfs dat meer dan 90% van de cholesterol in het bloed wordt aangemaakt door het lichaam zelf (bron). Met andere woorden: het eten van cholesterolrijke voeding heeft dus geen invloed op de concentratie van cholesterol in je bloed en heeft derhalve ook geen negatieve invloed op je gezondheid.

Bijkomend, het is niet wat je eet, dat van belang is, maar wat je opneemt. Cholesterol komt voor in 2 vormen: een actieve ‘mobiele’ vorm en een niet-actieve ‘opslag’ vorm. In eieren zit veel cholesterol in de ‘opslag’ vorm. Deze wordt amper opgenomen door het lichaam en verlaat het lichaam weer via de stoelgang (bron) .

Cholesterol is de meest misbegrepen molecule in het lichaam. Aanwezig in alle celmembranen van elke cel in ons lichaam, noodzakelijk voor de aanmaak van vrijwel alle hormonen, onontbeerlijk om ons metabolisme goed te laten functioneren en om goed vitamine D aan te maken. En wist je dat ons hele zenuwstelsel inclusief onze hersenen cholesterol nodig hebben? En dat ons lichaam niet kan genezen van infecties zonder cholesterol? (bron) Cholesterol is van vitaal belang (anders zou het lichaam deze stof niet zelf aanmaken!).

Wees dus niet bang van cholesterolrijke voeding (want het wordt amper opgenomen uit de voeding) en vertrouw erop dat het cholesterolniveau dat je nu hebt, het juist niveau is voor jouw lichaam nu, aldus Dr Natasha Campbell-McBride.

Weet dat het verlagen van cholesterol ‘big business’ is. Cholesterolverlagende medicatie staat in de top van meest voorgeschreven medicatie en cardiologen blijken het meest van alle artsen aanzienlijke bedragen te ontvangen vanuit de medische industrie (bekijk deze video!).

In plaats van te focussen op de hoeveelheid cholesterol is het beter om te focussen op een gezond voedingspatroon. De Lyon Diet Heart Study laat zien dat mensen die deelnamen aan de studie 50-70% minder risico hadden op hartaandoeningen door een Mediterraan voedingspatroon te volgen (met veel vis, groenten, fruit, noten…) terwijl hun cholesterolniveau weinig veranderde. Dat beter eten een positief effect heeft, is op zich niet zo verrassend. Maar dat dit niet gelinkt kon worden met een afname aan cholesterol in het bloed, bleek nog de belangrijkste conclusie te zijn van deze studie (bron).

Mijn overgrootmoeder werd 97 jaar zonder ooit de cholesterolwaarde in haar bloed te kennen. Ook mijn grootmoeder ging niet naar de dokter zonder klachten. Er is veel veranderd in onze maatschappij op enkele generaties tijd. Testen en screenen zijn normale procedures geworden. Doe hiermee wat goed voelt voor jezelf, maar laat je niet onnodig bang maken en ga zelf op onderzoek uit als je dokter medicatie aanbeveelt die datgene afremt wat het lichaam van nature aanmaakt, zoals cholesterol en maagzuur.

Vorige
Vorige

[5 tips] Verlos jezelf van Constipatie

Volgende
Volgende

Zo maak je suikervrije aardbeienconfituur