[5 tips] Verlos jezelf van Constipatie

Ik mag mezelf gerust ‘ervaringsdeskundige’ noemen als het gaat om constipatie. Een week niet naar het toilet kunnen gaan… ik heb het gekend. Als tiener had ik er al last van. Zelfs zogenaamde ‘paardenmiddelen’ hadden geen effect.

Wat wel effect heeft gehad, is Wijzer Eten.

Voor mij persoonlijk heeft dit heel veel gebracht: niet enkel naar constipatie toe, maar ook naar een leven zonder weegschaal, zonder acné en met een perfecte cyclus (regelmatig en zonder krampen of zwaar bloedverlies).

Maar even terug naar het probleem van constipatie. Als jij hier ook last van hebt, dan ken je de gangbare adviezen al wel zoals : meer drinken, meer fruit eten en meer vezels eten.

Deze klinken logisch, maar als dit de oplossing zou zijn, dan was je nu niet deze blog aan het lezen.

Ik kan je alvast vertellen: ‘meer drinken, meer fruit eten en meer vezels eten’ hoef je niet meer te doen.

Weliswaar in de veronderstelling dat je nu voldoende drinkt, hoef je echt niet ‘meer’ te gaan drinken.

Meer fruit eten hoeft ook niet en meer vezels eten al helemaal niet.

Je lichaam heeft al moeite met het wegwerken van ballaststoffen, hoe logisch is het dan om er langs boven nog meer van toe te voegen?

Onderstaande tips zijn anders. Ga er eens mee aan de slag en ik hoor graag wat het voor jou gebracht heeft.

1/ Vermijd uitgedroogde voeding, denk aan crackers en granola. Constipatie voorkomen start met lief zijn voor je maag. Crackers en granola (evenals allerhande chips) zijn niet maagvriendelijk. Bijkomend, mogelijks herken je dit ook: van dit soort voedingsmiddelen, kan ik blijven eten. Voeding waar je van kunt blijven eten, noem ik ‘geen voeding’. Mijn advies is simpel: de voeding die onze voorouders ook niet aten gewoon niet meer maken en niet meer kopen. #keepitsimple #backtobasics

2/ Start de dag met warm water. Als je dit al doet zonder dat het resultaat geeft bij jou, voeg er dan eens een snuf ongeraffineerd zeezout en een koffielepel roomboter of ghee* aan toe (en denk nu niet te snel: ‘dit krijg ik niet binnen’, probeer het eens). Het ‘smeert’ als het ware je darmen, waardoor de stoelgang soepeler beweegt. Ook echte kippenbouillon op nuchtere maag is een aanrader.

*ghee = geklaarde boter, de melkeiwitten zijn hieruit verwijderd en vind je in de (bio)supermarkt alsook online (tip: bij Holland&Barrett is er vaak een 1+1gratis promo).

3/ Eet meer ‘papperige’ voeding zoals maaltijdsoepen met peulvruchten en stoofpotjes maar denk ook aan granenpappen zoals een eenvoudige rijstpap (tip: bij deze laatste voeg ik graag een beetje saffraan, kardemom en vanille toe). Zo’n granenpap kan gerust een maaltijd zijn (ik verbleef ooit als student in Duitsland en ik herinner me nog dat daar ‘Michreis’ als lunch in de kantines te krijgen was).

4/ Vermijd rauw fruit, maar eet het gestoofd of als compote. Dit ‘valt’ anders in de maag en maakt naar de vertering toe echt een verschil. Op de rijstpap vermeld in punt 3 doe ik nu graag gebakken perziken met kersen (ook meegebakken) of ovengebakken pruimen met vijgen, kaneel en steranijs.

5/ Gebruik royaal veel groene kruiden. Denk aan pesto bij pasta maar ook bij vlees- of visgerechten past een dot kruidenpesto. En eet vanaf nu dagelijks een volle eetlepel gehakte peterselie, bv in soep.

Over de auteur

Christine Franck (1977) is doctor in de toegepaste biologische wetenschappen en richtte in 2017 EetWijzers op voor ieder die in het bos van al de huidige voedingsadviezen de bomen niet meer ziet.

Ze promoot traditionele recepten en ze is ervan overtuigd dat gezondheid en vitaliteit ontstaat in de eigen keuken.

Haar focus ligt op een goede vertering en je kan in het bijzonder bij haar terecht bij problemen zoals een opgeblazen of opgezette buik, constipatie en brandend maagzuur.


Wil je meer te weten komen over de EetWijzers visie?

>> Schrijf je dan in voor het webinar getiteld ‘5 Veelgemaakte Fouten die je Vertering en Vetverbranding saboteren’ , klik hier verder.

>> Heb je vooral last van brandend maagzuur en/of neem je langdurig maagzuurremmers, schrijf je dan in voor dit webinar.




Volgende
Volgende

Onze collectieve angst voor cholesterol