Zo maak je suikervrije aardbeienconfituur

Het is de tijd van het jaar: er zijn nu volop aardbeien en ik vind het zelf heel fijn om in dit seizoen mijn eigen confituur te maken, niet om te bewaren maar om er meteen van te genieten.

Strikt genomen is confituur nooit suikervrij. De natuurlijke suikers aanwezig in fruit tellen voor je lichaam immers ook als suiker. Maar met de term ‘suikervrij’ wordt meestal bedoeld: ‘zonder toegevoegde suikers’, waarbij ik onder suiker volgende versta: rietsuiker, bietsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, honing, granenstroop, agavesiroop.

Ook de zogenaamde ‘minder bewerkte’ suikers of ‘natuurlijke’ suikers noem ik gewoon suiker. Mijns inziens wordt je confituur niet meteen eensklaps gezonder of ‘beter’ door de klassieke witte suiker te vervangen door een andere suiker van bovenstaand lijstje.

Het goede nieuws is: je kunt confituur maken zonder één van bovenstaande suikers. Enig minpunt daarbij is dat een dergelijke confituur niet lang bewaart - al zeker niet op kamertemperatuur- en niet goed opstijft.

Suiker in confituur is niet enkel een zoetmiddel

In klassieke recepten dient de toegevoegde suiker niet enkel als zoetmiddel maar ook als bewaarmiddel. Tevens zorgt suiker ervoor dat het pectine uit de vruchten wordt vrijgezet zodat de confituur opstijft.

Ook al ben ik een grote liefhebber van traditionele recepten, voor confituur wijk ik daarvan af.

En daarbij los ik de minpunten van confituur zonder toegevoegde suikers op als volgt:

  • maak geen confituur in grote hoeveelheden. Ik maak confituur per 800 g aardbeien die ik vervolgens in de frigo bewaar. Maar ook op frigotemperatuur is deze confituur geen maanden houdbaar, wel enkele weken.

  • voeg een bindmiddel toe. Gezien confituur zonder toegevoegde suiker amper opstijft, moet je iets extra’s toevoegen zoals gelatine of agar agar. Ook chiazaad gebruik ik graag in confituur. Zeker als er aardbeien of andere bessen in de confituur zit, past het wel om extra chiazaad toe te voegen. Chiazaad bindt water en vormt alzo een zachte geltextuur. Pectine is geen optie omdat dit enkel werkt bij voldoende suiker.

Confituur hoort bij de zomer

Veel confituur eet ik niet, feitelijk enkel in de zomermaanden. Zo at ik afgelopen week mijn eerste boterham met (zelfgemaakte) confituur van dit jaar (!).

Ik heb daar echt van genoten: ik had lekker vers en dik gesneden desembrood, daar boter op en dan een royale lepel van onderstaande confituur. 😋

En de dag erop nog eens zo’n boterham waarbij de confituur op een laag cottage cheese ging (dit is voor mij een beetje nostalgie, als kind at ik heel graag boterhammen en sandwiches met cottage cheese en mijn moeders confituur).

Ik kan daar dan oprecht van genieten, voor een beperkte periode in het jaar. Boterhammen met confituur zijn voor mij dus geen dagelijkse kost. Dat is onder andere één van de geheimen van mijn slanke lijn: er is niets dat ik uitsluit, maar specifieke dingen eet ik maar in een beperkte periodes van het jaar.

Welk zoetmiddelen zijn er die geen impact hebben op de bloedsuikerspiegel?

Er zijn heel wat mogelijkheden die je kan onderverdelen in 3 categorieën:

  • Kunstmatige zoetmiddelen zoals aspartaam, acesulfaam-K, sucralose (of mengsels waarin deze voorkomen)… zijn te vermijden! Deze zoetmiddelen worden ook wel ‘intensieve’ zoetmiddelen genoemd omdat ze een heel erg hoge zoetkracht hebben en vandaar in heel lage concentraties worden toegevoegd, meestal in combinatie met een ander zoetmiddel of bulkmiddel. Klinkt onschuldig, maar toch raad ik aan om deze niet te gebruiken want je lever dient deze zoetmiddelen hoe dan ook te verwerken. Bijkomend, deze geven een bepaalde nasmaak die ik altijd meteen opmerk en eerder onaangenaam vind.

  • Stevia : dit is een mogelijkheid, maar ook hier ben ik persoonlijk geen fan van de nasmaak. Enkel in chocoladebereidingen wordt de nasmaak van stevia enigszins gemaskeerd.

  • Suikeralcoholen: deze hebben een behoorlijke zoetkracht, zijn natuurlijk en hebben geen impact op de bloedsuikerspiegel. Zo gebruik ik in desserten alsook in onderstaande confituur xylitol. Misschien nog onbekend, maar in hetzelfde rijtje horen mannitol, sorbitol, maltitol, lactitol… die je aantreft in producten voor diabetici en als laxeermiddel. Xylitol komt van nature voor in bepaalde groente- en fruitsoorten.

Recept : suikervrije aardbeienconfituur

  • 400 g aardbeien (gewicht zonder steeltjes)

  • 80 g xylitol

  • 15 g chiazaad

  • 3 blaadjes gelatine

  • snuf zout

Bereiding:

  • Snij de aardbeien in kwartjes, meng het fruit in een kookpot met de xylitol en de snuf zout. Breng aan de kook, verminder het vuur en laat zo’n 5-7 minuten pruttelen in open pot (zonder deksel).

  • Laat ondertussen de gelatineblaadjes weken in koud water.

  • Wanneer de aardbeien tot moes gekookt zijn, zet dan het vuur uit en voeg het chiazaad toe evenals de uitgeknepen gelatine. Roer goed om en pureer volledig of gedeeltelijk met een staafmixer.

  • Breng over naar een pot die je goed kan afsluiten, zoals bijvoorbeeld een weckpot (zie TIP).

  • Laat de confituur afkoelen en bewaar ze in de frigo.

TIP In de Delhaize verkopen ze mayonnaise in herbruikbare weckpotten, deze vind ik ideaal voor confituur.

TIP Er is niets mis met gelatine, integendeel. Gelatine bevat heel veel voedingsstoffen die bijdragen aan gezond en sterk darmslijmvlies wat de vertering ten goede komt. Maar als je het echt 100% plantaardig wil houden, kan je uiteraard ook werken met agar agar. Dit bindmiddel heeft een heel grote bindkracht. Een zakje van 2 g agar agar is voldoende voor 800 g fruit. Bijkomend is de werkwijze dan wel iets anders: na toevoegen van de agar agar, dien je de confituur 2 minuten te laten doorkoken.

TIP Probeer steeds fruit te gebruiken dat zo aromatisch, rijp en zoet mogelijk is.

TIP Uit deze blog heb je begrepen dat het een misverstand is dat alternatieve zoetmiddelen je bereiding eensklaps ‘beter’ of ‘gezonder’ maken. Je suikerverslaving aanpakken daarentegen en dus de hoeveelheid zoet verminderen heeft meer impact op je gezondheid. Je hoeft maar 2 dingen te veranderen om je drang naar zoet te zien verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat dat is, leer ik je in het (betalend) webinar dat ik weldra geef waarin ik je waardevolle tips geef om deze vakantie niet in gewicht bij te komen maar daarentegen enkele kilo’s te verliezen als je daar naar verlangt. Opname is voorzien als het tijdstip je niet past. Je kan hier inschrijven.

Liever eerst mijn eBook over verborgen dikmakers lezen? Klik dan hier.

Vorige
Vorige

Onze collectieve angst voor cholesterol

Volgende
Volgende

22 tips voor 2022