22 tips voor 2022

Ik geef je hier een lijst met 22 tips, maar eerst en vooral wil ik je nog het allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar. Ik wens je alle goeds toe, en bovenal uiteraard een goede gezondheid (want daarzonder is al het andere niet mogelijk).

Maak dit jaar niet te veel goede voornemens, maar doe verder met datgene dat werkt voor jou en je een goed gevoel geeft. Of pas aan waar nodig. Schaaf her en der wat bij door kleine veranderingen aan te brengen in je gewoonten. Onderstaande lijst kan je daarbij inspireren.

De tips zijn een mix van voeding- en leefstijltips en ze staan niet in een bepaalde volgorde van belangrijkheid!

#1 Ga niet op dieet, maar ga eventueel wel op nieuwsdieet. Onderschat de impact niet van de dagelijkse berichtgevingen die enkel de angst voeden. Dit boek was voor mij een echte eye-opener. Het continu scrollen door (social) mediaberichten verandert echt iets structureels in je hersenen.

#2 Eet enkel als je honger hebt. Eet niet uit gewoonte of louter uit gezelligheid. Eten heeft maar 1 enkele functie en dat is jezelf voeden.

#3 Ga op tijd slapen. De uren voor middernacht tellen echt wel dubbel, het is in de uren voor middernacht dat je hormoonhuishouding grotendeels op punt gezet wordt.

#4 Eet vaker vis. Er is meer dan zalm en kabeljauw. Varieer en experimenteer want ook voor vis zijn er ‘seizoenen’ . Tip

#5 Gebruik meer kruiden. Zowel de gedroogde als de verse kruiden. Vrijwel alle kruiden hebben een ondersteunend effect op de spijsvertering.

#6 Eet meer eieren. Eieren zijn rijk aan choline. Uit deze stof maakt ons lichaam acetylcholine dat nodig is voor de aanmaak van maagzuur. Lever, vette vissen en oesters zijn ook goede bronnen van choline. In kleinere hoeveelheden vind je choline terug in andere voedingsmiddelen zoals shiitake, noten en granen.

#7 Bespaar tijd door online boodschappen te doen. Toegegeven: de reden waarom ik meer en meer online boodschappen doe heeft te maken met mijn afkeer voor het dragen en het zien van mondmaskers. Zo’n verademing om de glimlach van de leverancier aan huis te zien. 2 generaties geleden kwam de melkboer, de kruidenier, … om de zoveel tijd aan huis, en die tijd lijkt terug te komen.

#8 Varieer met oliën. Olijfolie is een goede olie voor zowel warm als koud gebruik. Maar gebruik ook eens koolzaadolie of camelina-olie in je dressing of gewoon als ‘supplement omega-3’ over je gerechten.

#9 Hou je strikt aan de seizoenen. Geen courgetten, aubergines, paprika’s en tomaten in de winter dus. Klinkt beperkend misschien, maar juist door seizoensgebonden te eten, blijf je beter in lijn met het bioritme en eet je sowieso gevarieerder als je het over het jaar bekijkt. Een goede kalender van seizoensgroenten vind je hier.

#10 Eet niets meer na 20u. ’s Avonds dient je lichaam tot rust te komen. Je lichaam verwerkt in de nacht wat er tijdens de dag ‘gegeten’ werd (zowel lichamelijk als mentaal) en scheidt datgene uit wat niet meer nodig is. Te veel te laat eten kan dit proces verstoren.

#11 Bevrijd jezelf van suikerverslaving. Suiker is nog verslavender dan tabak of alcohol, maar heel onze maatschappij zit er vol van. Komaf maken met die suikerverslaving wil mijns inziens nog niet zeggen dat je 100% suikervrij moet leven (dit is trouwens heel moeilijk, natuurlijk zoet is voor mij immers ook ‘suiker’). Lukt het tijdens de dag goed om van het zoet af te blijven maar duik je ’s avonds de snoepkast in? Dan is het hoog tijd om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Hoe je je ’s avonds voelt, wordt in sterke mate bepaald door wat je gegeten hebt in het eerste deel van de dag. In deze online workshop ontdek je het eerste en belangrijkste EetWijzers principe dat een absolute must is om van je suikerverslaving af te geraken evenals van ongemakken zoals een opgeblazen buik.

#12 Eet eens wat vaker peulvruchten. Wij zijn het helemaal kwijt, koken met peulvruchten. Nochtans zijn er heel wat gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van peulvruchten en ze zijn bovendien spotgoedkoop.

#13 Geef de voorkeur aan lokale voedingsproducten. Tropische producten = luxe, laat ze geen hoofdrol spelen in je voedingspatroon. Tenzij je nu verblijft in een tropisch land.

#14 Tel geen calorieën (of punten). Wat je eet is belangrijker dan hoeveel je eet. En in plaats van te diëten met kortstondig resultaat is het beter om een eetpatroon te vinden dat goed verteert voor jou, dat zorgt voor langdurige verzadiging en een zo stabiel mogelijke bloedsuikerspiegel. Focus in de eerste plaats op een betere vertering en meer gezondheid, en dan volgt het gewenste gewichtsverlies als vanzelf. Een nieuwe groep is recent gestart met het EetWijzers Traject. Lees hier wat anderen ervan vinden en zet je alvast vrijblijvend hier op de wachtlijst als jij interesse hebt.

#15 Wees wat kritischer over wat je op je huid smeert. Het merendeel van huidverzorging geraakt in ons bloed en alzo in elke cel van ons lichaam. Vooral producten die je dagelijks gebruikt en/of die je op grote delen van je lichaam smeert neem je best eens onder de loep.

#16 Schrijf meer. Old-school met pen en papier blijft voor mij in deze digitale tijd zijn waarde behouden. Zo schrijf ik elk jaar een Leuchtturm notitieboek vol. De slogan van dit merk is ‘Denken met de hand’. Schrijven is een creatief proces dat effectief iets doet in mijn hoofd. Mijn gedachten geraken alzo geordend en dat geeft rust.

#17 Eet steeds zittend aan tafel. Alles wat je eet in de zetel, in de auto, rechtstaand, onderweg zijnde… kan je best vermijden.

#18 Luister naar je buikgevoel. Langs alle kanten wordt ons een schuldgevoel aangepraat bij het eten van vlees of dierlijke producten in het algemeen. Helaas is niet iedereen in de wieg gelegd om als vegetariër of veganist door het leven te gaan.

#19 Zorg dat je altijd hechtstrips (of Steri-strips) in huis hebt. Op Oudjaar had ik een accidentje: mijn man was de tafel aan het dekken en ik het afwasmachine aan het uitladen. Ik wou een kommetje wegzetten in de kast waarin hij de borden aan het nemen was. Net toen ik aankwam draaide hij in mijn richting met een bord in de hand en raakte daarbij mijn wenkbrauw… al een geluk dat we onze plan konden trekken met hechtstrips.

#20 Beweeg 5 minuten na het opstaan (meer mag ook uiteraard!). Na een nacht stil liggen in bed, is het goed om je lichaam door middel van beweging ‘wakker’ te maken. Op een manier die jij leuk vindt om te doen.

#21 Nodig eens wat vaker vrienden en familie uit om te eten. Samen eten is meer dan eten alleen. Rond de tafel ontstaat verbinding en hoe meer plezier en ontspanning je in je lichaam voelt, hoe beter ook je vertering verloopt.

En last but not least,

#22 Houd je geld niet op de bank. Onze maatschappij is in sneltempo aan het veranderen. Investeer in edelmetalen en verdiep je in de mogelijkheden om je los te koppelen van een voorbijgestreefd monetair systeem. Tip: Volg Benjamin Van Doorslaer op IG en check zijn online training.

PS: Wat voeding en budget betreft: op voeding heb ik nooit bespaard, maar ik koop wel heel bewust en het is absoluut mogelijk om super lekker en gezond te eten met een beperkt budget. Een nieuwe training is in de maak, zet je alvast hier op de wachtlijst als ‘Wijzer Eten binnen ieders budget’ je interesseert.

Nu is mijn vraag aan jou: welke van bovenstaande tips spreekt je het meest aan en met welke ga jij aan de slag? Laat het me even weten in de comments hieronder.

Vorige
Vorige

Zo maak je suikervrije aardbeienconfituur

Volgende
Volgende

7 redenen waarom minder eten en meer bewegen niet helpt