7 redenen waarom minder eten en meer bewegen niet helpt

Het lijkt logisch - in ons hoofd - dat als we minder calorieën eten en meer calorieën verbruiken dat we dan toch gaan afvallen.

Toch denkt ons lichaam er anders over.

Om gewicht te verliezen is het nodig dat alle lichaamsfuncties goed werken. Als dat niet het geval is, dan wordt het moeilijk.

Ik lijst hieronder 7 redenen die kunnen verklaren waarom al je pogingen tot heden weinig resultaat hebben gehad.

  1. Je bent te weinig ontspannen. Stress saboteert heel veel in je lichaam, ook de capaciteit om gewicht te verliezen. Niet onlogisch, want stress leest het lichaam als een onveilige situatie, en dan is het maar beter dat je al je reserves behoudt.

  2. Je bent moe. Slechte nachten verstoren je hele hormoonhuishouding, ook die van je hongerhormoon en verzadigingshormoon. En dat is niet handig als je wil afvallen.

  3. Je metabolisme is vertraagd door jarenlang te pingpongen tussen crashdiëten en overeten. Krijg je dat nog goed getrokken? Toch wel, maar daarvoor zul je eerst goed moeten eten, zodat je lichaam eindelijk gevoed en verzadigd wordt (aan een kommetje granola met yoghurt heeft je lichaam echt niet veel).

  4. Je neemt medicatie. Medicatie kan tijdelijk nodig zijn, maar langdurig gebruik van de meeste medicatie doet geen goed aan de capaciteit van je lichaam om gewicht te verliezen. Wees kritisch tegenover het langdurig slikken van anti-depressiva, maagzuurremmers en cholesterolremmers. Van deze laatste werd zelfs een verband gevonden met de ontwikkeling van diabetes (bron, bron).

  5. Je belast je lichaam te veel met toxische of hormoonverstorende stoffen via de voeding of via alles wat je op je huid smeert. Op den duur raakt je lever hiervan overbelast en die stuurt deze ongewenste stoffen naar de vetcellen waardoor je lichaam die vetcellen nodig heeft om die ongewenste stoffen kwijt te geraken.

  6. Je mist essentiële stoffen die nodig zijn voor een goede vetverbranding zoals magnesium en B-vitamines.

  7. Je eet uit gewoonte en niet uit honger. Zelfs al eet je maar kleine hapjes die weinig calorieën bevatten, als je lichaam het niet nodig heeft, dient het enkel om de reserves aan te vullen.

Tot slot nog dit: ik hoorde onlangs een vrouw het volgende zeggen: “Ik wil gezond eten maar toch ook af en toe een beetje kunnen genieten”.

Echt waar, ik vond dit zo zielig… “af en toe een beetje kunnen genieten”… Ik geniet van ELKE maaltijd. Meer zelfs, als ik niet kan genieten van een maaltijd dan eet ik niet.

En dan die focus op “gezond eten”… ik herken het wel hoor, ik was daar vroeger ook heel erg mee bezig, met het analyseren van mijn voeding, of het al dan niet voldeed aan de normen die ik voor mezelf had opgelegd.

Maar daar ben ik van afgestapt.

Ik focus nu op “gewoon eten” dat lekker is, dat smaakvol is, en dat goed verteert. Onze grootouders waren immers ook niet bezig met hun voeding te ontleden, met het tellen van de calorieën op hun bord of met het al dan niet scheiden van koolhydraten van eiwitten.

Het gaat je heel erg helpen om weer relax te zijn, en om weer een relaxe relatie met voeding te hebben.

Je gaat er gelukkiger van worden.

Lees wat Christina Roeland die het EetWijzers traject volgde, schreef:

Door het volgen van de EetWijzers methode voel ik me zo veel meer verzadigd, zo veel meer relax en zo veel gelukkiger.
Ik slaap beter en ik voel me vitaler dan ooit.
Jij hebt me echt goesting gegeven om met liefde te koken zonder dure ingrediënten. Wat jij aanbiedt is echt kwaliteit.
— Christina Roeland
Vorige
Vorige

22 tips voor 2022

Volgende
Volgende

I 💗 Adventskalenders