Extra info bij Adventskalender - dag 4
Wat ik vergat te benadrukken in de video: supplementen blijven uiteraard ‘supplementair’. Hieronder enkele goede bronnen van vitamine C die nu beschikbaar zijn:
citrusvruchten
alle kolen, vooral de rode kool alsook spruitjes en boerenkool, ook gekookt bevatten ze nog steeds heel veel vitamine C (40-80mg / 100g)
zuurkool
koolraap
witloof
verse kruiden zoals peterselie, koriander, waterkers…
Ter aanvulling bij de video: omdat ik opmerkte dat de getoonde producten niet zo leesbaar in beeld kwamen, vermeld ik ze hieronder nog eens :
Pure Encapsulations, 1000mg gebufferde vitamine C (USA)
Bonusan, 1000mg gebufferde vitamine C + citrus bioflavonoïden (NL) (‘Bonusan Vitamine C-1000 ascorbatencomplex’ is de productnaam)
Wat is gebufferde vitamine C?
Vitamine C kan voorkomen onder 2 vormen:
als een zuur (ascorbinezuur)
als een zout (bv zinkascorbaat, magnesiumascorbaat, calciumascorbaat)
Deze laatste vorm wordt ‘gebufferde’ vitamine C genoemd.
Door koppeling met mineralen wordt niet enkel het zuur geneutraliseerd maar wordt ook de opname van deze vitamine verbeterd.
Het innemen van een supplement met gebufferde vitamine C heeft als bijkomend pluspunt dat het interessante mineralen toevoegt aan je lichaam, en het voorkomt bovendien ook mineralenverlies in het lichaam dat door het gebruik van vitamine C in de vorm van ascorbinezuur kan ontstaan.
Wat zijn citrus bioflavonoïden?
Dit zijn fytonutriënten met een krachtige antioxidatieve werking d.w.z. deze stoffen beschermen de cellen tegen oxidatieve stress en hebben tal van positieve effecten in het lichaam. Het toevoegen van citrus bioflavonoïden in vitamine C supplementen is interessant omdat ze de werking van vitamine C in het lichaam versterken evenals de opname ervan verbeteren.
Waar ik altijd op let als ik supplementen koop
Supplementen behoren vrij te zijn van
kleurstoffen (bv witte tabletten bevatten vaak titanium dioxide, E171)
smaak- en geurstoffen (fruitaroma’s…)
kunstmatige zoetmiddelen (aspartaam, acesulfaam-K, saccharine…)
bewaarmiddelen (sorbaten, benzoaten,…)
Omwille van productie-technische redenen zul je vrijwel altijd antiklontermiddelen (zoals siliciumdioxide en magnesiumstearaat) en vulmiddelen (cellulose) vinden in supplementen. Betrouwbare leveranciers gaan hiervan niet meer dan nodig gebruiken. En anderzijds maak ik me om de stoffen zelf ook geen zorgen. Magnesiumstearaat is het zout van een vetzuur dat in voeding voorkomt, cellulose zijn onverteerbare plantenvezels, en siliciumdioxide is niets anders dan zuiver zand.
Heb je nog vragen over supplementen? Ik antwoord ze graag via email (christine@eetwijzers.be)