(H)eerlijke superfoods?

Het is de Week van Fairtrade.

Fairtrade staat voor eerlijke handel. De oorsprong van dit label ligt meer dan vijftig jaar terug in de tijd. Als reactie op de toenemende hongersnood en armoede in de landen van het Zuiden vanuit het principe: “trade, not aid”. Centraal in het systeem staan de Fairtrade premie en de gegarandeerde minimumprijs maar er worden ook criteria opgelegd voor ecologische landbouwmethodes en sociale arbeidsvoorwaarden.

Eén van de producten uit het Zuiden die in het bijzonder de laatste 5 jaar enorm aan populariteit heeft gewonnen is de avocado.

Lekker in guacamole of op toast en smoothies worden er nog ‘smoother’ door. Instagram profielen van hippe foodbloggers maken duidelijk: de avocado is geliefd en lijkt een blijver te zijn in ons voedingspatroon.

Avocado’s worden vooral geteeld in Mexico, Peru en Indonesië maar ook Zuid-Afrika, Israël, Chili, en Colombia exporteren avocado’s. De enorme en nog steeds groeiende vraag naar avocado’s (de laatste 5 jaar steeg de import met telkens 18% per jaar! bron) in Europa alsook in Amerika voor deze unieke vrucht heeft ecologische gevolgen door de ontbossing en het grote waterverbruik (ontdek hier hoeveel water er nodig is voor 1 avocado) en de interessante prijzen wakkeren de criminaliteit aan (dagelijks worden trucks met avocado’s gestolen en in Mexico controleren drugsbendes de handel).

Hoe verder weg de voeding die we op ons bord leggen groeit, hoe minder we weten over de omstandigheden waarin de landbouwers werken en leven. En je mag je terecht de vraag stellen: als we zo weinig weten over waar een specifiek voedingsproduct vandaan komt, mogen we daar dan een basisproduct van maken op tafel of het als ‘superfood’ bestempelen?

Of het nu gaat over avocado’s uit Peru, druiven uit Zuid-Afrika of boontjes uit Kenia : we importeren hierbij vooral heel veel ‘water’, uit landen waar water vaak al een issue is.

En bijkomend: de avocado is een fragiele vrucht, tot 30% en meer van de productie kan verloren gaan tijdens transport en opslag. Hoe waanzinnig is dat! (bron).

Nu hoor ik je denken: avocado’s zijn toch bijzonder gezond?

Ja inderdaad, maar alle goede voedingsstoffen die avocado’s bevatten vind je ook in andere producten terug:

  • mono-onverzadigde vetzuren > eet wat meer (Belgische) koolzaadolie of olijfolie

  • vitamine E > zonnebloempitten zijn een nog rijkere bron

  • vitamine K > dit vind je ook in broccoli en kolen

  • foliumzuur > courgette, bloemkool en linzen bevatten dit ook

  • vezels > alle groenten, fruit en peulvruchten zijn rijk aan vezels

  • luteïne en zeaxanthine > deze antioxidanten/carotenoïden vind je ook in eieren, groene bladgroenten en oranje-rode groenten

Met andere woorden: avocado’s zijn geen must in je voedingspatroon.

Sukkel jij al een tijd met het vinden naar een geschikt voedingspatroon?

Weet je echt niet meer wat je nu nog moet geloven van al die voedingsregels?

Wil jij komaf maken van die opgeblazen buik en liefst ook wat kilo’s verliezen?

Maak je je zorgen om de menopauze die eraan komt of heb je er last van?

Weet dat je met voeding je hormonen in de juiste richting kunt sturen, in de richting van energie en vitaliteit. En nee, daar heb je geen exotische superfoods voor nodig ;-)

Interesseert het jou om te ontdekken wat jouw verteringsvoorkeur is en wil jij je eigen voedingscoach worden? Schrijf je dan alvast hier -geheel vrijblijvend- in op de wachtlijst voor het volgende EetWijzers traject.

Vorige
Vorige

Is een sjaal het enigste kledingstuk dat je nog past van 5 jaar geleden?

Volgende
Volgende

Dé manier om paprika's te eten