Wat eet je best op warme dagen?

Van zodra het buiten meer dan 30°C wordt, dan schakelt alles in mij een pitje lager. Bij jou allicht ook?

Wat gebeurt er in ons lichaam wanneer de buitentemperatuur oploopt tot 30° en meer?

Ons metabolisme v-e-r-t-r-a-a-g-t-….
want ons lichaam warm houden is nu niet meer nodig.
En bij de vertering van voeding komt warmte vrij en dus is het helemaal normaal dat je minder nood hebt aan voeding en dus ook minder honger zal ervaren.

Dus dat wordt makkelijk de komende dagen: is het lunch tijd maar heb je geen honger, ga dan niet eten vanuit het idee 'ik moet toch iets eten'. Nee, ga dan gewoon iets anders doen, of nog beter, ga gewoon rusten en relaxen als je er de kans toe hebt.

Als je dan toch echt honger hebt (dus geen goesting om te knabbelen maar echt honger in je buik), drink dan eerst een groot glas water (honger en dorst worden soms verward met elkaar). Blijft de honger toch aanhouden, wat zijn dan mijn tips om te eten op warme dagen?

- Kies eerder voor vis dan voor vlees. Vlees heeft een sterker verwarmend effect op ons lichaam.

- Hou het simpel en puur: een pan nieuwe oogst patatjes (gebakken met ajuin in echte boter) met daar een groene salade bij, meer moet dat soms echt niet zijn. Of een simpele pastasalade, bijvoorbeeld met tomaat, zalm of gerookte makreel, olijven en bieslook.

- In warme landen wordt vaak pikant gegeten. En als je dat lust, is dat best OK. Pikante kruiden stimuleren immers de zweetafscheiding. En zweten is dé manier bij uitstek om ons lichaam af te koelen (trouwens, je lichaam afkoelen doe je best van 'buitenuit' en niet van 'binnenuit'...)

- Hou je niet van pikant? Eet dan volop zachte groene kruiden zoals bieslook, peterselie, dille, koriander. Groene kruiden zijn een bom aan mineralen en vitaminen en daar heb je zelden te veel van. Wat heel lekker smaakt is een tartaarsaus, bij gebakken vis bijvoorbeeld. Of maak eens een variant met kappertjes erin, zoals in dit recept. (Wist je trouwens dat kappertjes bijzonder rijk zijn aan quercetine, een krachtige antioxidant met tal van gezondheidsvoordelen inclusief anti-virale werking!)

- Om je vertering die nu al op een lager pitje brandt, niet nog meer te vertragen, is het best om niet te overdrijven met rauwkost. Eet rauwkost als aanvulling bij een warm bereide maaltijd, maar niet op zichzelf staand.

- Fruit mag in de zomer zeker niet ontbreken, meer zelfs, als er 1 seizoen geschikt is om fruit te eten dan is het de zomer wel. Maar toch raad ik je aan er niet mee te overdrijven. Heel erg yin fruit, zoals meloenen bijvoorbeeld, breng je ook best in balans met een snufje zout. Vreemd? Wel nee, hoe lekker is meloen met gedroogde hesp niet als hapje vooraf? En stukjes watermeloen passen wonderwel in een salade met feta kaas, rucola, licht geroosterde pijnboompitjes, olijven en een dressing met olie en azijn. Deze combinatie met bijna alle smaken op je bord is werkelijk ‘a match made in heaven’.

- In plaats van fruitsappen en smoothies kan je beter eens een groentesap maken, heel verfrissend vind ik de combinatie van groene selder met komkommer. En neem hier eens een kijkje als je liever sapjes aan huis geleverd wil hebben of als gewoon om inspiratie op te doen voor interessante combinaties…

- In plaats van rauwkost is het beter om groenten warm te bereiden, je kan ze dan eventueel nog wel afgekoeld eten. Enkele voorbeelden:

  • mijn all-round rode bieten salade. Gisteren nog als hapje vooraf geserveerd, maar kan gerust ook een maaltijd op zichzelf zijn, eventueel aangevuld met kikkererwten of geitenkaas.

  • een (lauwe) salade van prinsessenboontjes, eventueel met ajuin en tomaatjes erbij. en een lekkere dressing erbij, zoals bijvoorbeeld in dit recept.

  • een (lauwe) salade van gegrilde groenten en feta. De zomer op je bord, zoals bijvoorbeeld in dit recept.

  • ratatouille smaakt ook afgekoeld lekker en past goed goed bij zowat alles (zowel vis, vlees, eieren als peulvruchten zoals kikkererwten). Van ratatouille zijn heel wat varianten, dit recept benadert het meest de werkwijze zoals ik het ook maak, door elke groente apart te stoven en dan op heeel zacht vuur alles te laten versmelten. Ik gebruik steevast verse coeur-de-boeuf tomaten of tomatenpassata.

Tot slot nog dit: doe zoals de bedoeïnen in de woestijn, kleed je met luchtige kleding en drink muntthee (of een andere kruidenthee) i.p.v. ijskoude dranken. Je vertering zal er voordeel bij hebben.

Ben je geïnteresseerd om meer te weten over de EetWijzers principes? De inschrijvingen voor het EetWijzers Zomertraject zijn net afgesloten maar je kan je hier alvast op de wachtlijst zetten zodat je als eerste hoort wanneer de inschrijvingen voor het EetWijzers Wintertraject starten.

Vorige
Vorige

Dé manier om paprika's te eten

Volgende
Volgende

Ben jij gevoelig voor histamine?