Ben jij gevoelig voor histamine?

Histamine is een stof die ons lichaam zelf aanmaakt en dus heel wat functies heeft. Ons lichaam maakt immers niets voor niets. Zo speelt histamine onder andere een rol in ons immuunsysteem en treedt het ook op als neurotransmitter.

Histamine wordt echter niet enkel aangemaakt door ons lichaam zelf, maar het zit ook in bepaalde voedingsmiddelen én er zijn voedingsmiddelen die geen histamine bevatten maar er wel voor zorgen dat er meer histamine in ons lichaam wordt vrijgezet.

Best wel complex dus.

Op zich geen probleem tot hiertoe, als de hoeveelheid histamine onder een bepaalde drempelwaarde blijft.

Maar soms ontstaat er een te veel van : omdat je lichaam er te veel van maakt, omdat je er te veel van eet en/of omdat je lichaam niet in staat is om histamine ook weer af te breken (een goede darmflora is hiervoor essentieel!)

En daar kan je last van krijgen. Vooral als je een vrouw bent van boven de 40 en nogal wat stress ervaart.

De aanleiding van deze blog was de volgende situatie: nog niet zo lang geleden lag ik in bed en kon ik de slaap niet vatten, ondanks dat ik moe was. Ik was wel in mijn hoofd met vanalles bezig -zoals altijd eigenlijk- maar zelden tot nooit heb ik problemen om in te slapen.

Ik had die avond vrij laat nog gegeten. Hetgeen uitzonderlijk is want I practice what I preach.

Maar los van het late tijdstip: wat had ik gegeten die avond? Pasta met een rijkelijke groentensaus met ajuin, tomaat, aubergine en bestrooid met parmezaan.

Tomaat - aubergine - parmezaan…. 3 voedingsmiddelen die veel histamine bevatten en/of vrijzetten.

En wat zijn nu zoal de meest voorkomende klachten bij histaminegevoeligheid? Juist ja: problemen met inslapen maar ook volgende kan gelinkt zijn met een gevoeligheid voor histamine:

  • diarrhee of veel brijige ontlasting

  • hoofdpijn

  • last van neusloop en geïrriteerde ogen

  • huidproblemen zoals jeuk, eczeem en roodheid

  • minder voorkomend: hartkloppingen en astma aanvallen

Herken jij één of meerdere van deze symptomen?

Ga eens na in je voedingspatroon of jij vaak (misschien wel dagelijks) onderstaande voedingsmiddelen eet:

  • tomaat, aubergine, spinazie, olijven (helaas bekende zomertoppers…)

  • oude kazen (zoals parmezaan)

  • chocola

  • rode wijn

  • aardbeien, citrusvruchten, avocado

  • gedroogd fruit

  • pinda’s

  • wit van ei

  • vis (die niet kraakvers is), schaal-en schelpdieren

  • gerookte, gepekelde en gefermenteerde voeding

  • bepaalde kruiden zoals kaneel, vanille, koriander, komijn… (maar gezien de hoeveelheden die je hiervan eet echt wel miniem zijn in vergelijking met bovenstaande voedingsmiddelen zou ik me hier in eerste instantie niet zozeer zorgen om maken, al deze kruiden hebben immers ook een stimulerende werking op de spijsvertering, dus gooi het kind niet met het badwater weg!)

Vermoed je dat histaminegevoeligheid bij jou een rol kan spelen, dan zou ik toch wel volgende aanraden:

  • vermijd het eten van een laat avondmaal evenals het drinken van alcohol ‘s avonds

  • overdrijf niet met chocola of laat het eens een tijd helemaal weg

  • probeer door eliminatie te ontdekken welke voedingsmiddelen van bovenstaande lijst voor jou in het bijzonder triggers zijn

  • start jij je dag steevast met een smoothie met avocado en spinazie? Misschien toch eens de moeite om anders te gaan ontbijten.

Interesse om meer te weten over de EetWijzers visie? Schrijf je dan in voor het eerstvolgende webinar, check hier de data.

Vorige
Vorige

Wat eet je best op warme dagen?

Volgende
Volgende

Kokosvet is geen vergif (geen enkel vet trouwens)