Waar seldersap goed voor is

Binnen EetWijzers volg ik geen hypes of trends, maar streef ik ernaar zoveel mogelijk naar de basis te gaan van voeding door juist weer te gaan herontdekken hoe generaties geleden hier in onze regio gekookt werd en door inspiratie op te doen bij culturen die anno 2019 nog steeds eten en koken zoals 100 jaar geleden.

Maar dat wil niet zeggen dat ik zelf niet experimenteer met dingen die ik tegenkom. Zoals het seldersap dat op social media heel hip is (althans een tijdje geleden). Zo’n tweetal maanden heb ik het ook gedaan, dagelijks een portie seldersap gedronken, liefst van al in combinatie met rode biet. En het deed me goed, het voelde goed, maar na twee maanden was de goesting ook echt voorbij en ik kreeg het al kou bij de gedachte alleen al aan seldersap. Ik ga heel intuïtief om met voeding en mijn lichaam.

Toch wil ik even aanstippen dat seldersap wel nuttig is voor volgende klachten:

  • hoge bloeddruk

  • brandend maagzuur

Selder heeft een afkoelende werking op ons systeem en brengt vandaar rust in alle hitte-gerelateerde aandoeningen zoals brandend maagzuur, maar ook bij nachtelijk zweten (menopauze !), altijd overdreven warme handen en voeten hebben en als je veel stress en onrust ervaren kan seldersap verlichting brengen. Maar juist omwille van de afkoelende werking is het geen aanrader om seldersap te blijven drinken en al zeker niet in grote hoeveelheden, want als je gewicht wilt verliezen of zwanger wil worden, dan dien je juist je lichaam goed warm te houden. En bovendien hoef je er ook geen halve liter van te drinken om een weldoend effect te hebben. In geval van brandend maagzuur is een klein glaasje voor de maaltijd al voldoende.

Heb je vaak hoofdpijn aan de zijkanten van je hoofd, duizeligheid, hoge bloeddruk of voel je je snel geïrriteerd of barst je gemakkelijk uit in woede? Dit zijn signalen dat mogelijks je lever uit balans is en ook hierbij kan seldersap verlichting brengen.

Mijn advies bij het drinken van seldersap:

  • beschouw het als een medicinaal drankje en drink het dus als kuur totdat je je beter voelt

  • overdrijf niet in de hoeveelheid

  • niet drinken als je last hebt van constant koude handen en voeten

Vorige
Vorige

Waar gin goed voor is

Volgende
Volgende

Je gelooft nooit wat de basis is van deze cake