Je gelooft nooit wat de basis is van deze cake

Ik durf wel eens verrassend uit de hoek te komen en tegen de trends in te gaan. Zoals de trend om dagelijks smoothies en sappen te drinken. Ik kwam vorige week nog een bericht tegen van een gezondheidscoach die aangaf wat zij dagelijks dronk. Ik citeer hier even letterlijk : 650 ml vers sinaasappelsap, 650 ml komkommersap, 1300 ml detox smoothie, 1300 ml spinazie-mango smoothie, 650 ml citroenwater. Dit was nog niet alles: het ochtendritueel bestond uit 1 liter citroenwater en een half uur later 1 liter seldersap. En dit was geen kuur, dit was een dagelijkse gewoonte.

Ik viel wat achterover. Uiteraard krijg je op die manier ontzettend veel vitaminen en mineralen binnen, zeker een pluspunt. Maar die hoeveelheden vocht, koude en fruit vind ik echt hallucinant. Geen enkel traditioneel levend volk heeft een dergelijke voedingspatroon (ik refereer daar graag naar omdat in culturen die nog eten en koken volgen hun buikgevoel heel veel kennis en wijsheid zit omtrent hoe voeding goed verteerbaar maken).

Maar ik wil niet oordelen en zeker niet veroordelen en adviseer dus altijd : experimenteer met jezelf. Drink bovenstaande lijstje en zie wat het met je doet. Wat seldersap betreft: hier valt wel wat over te zeggen, lees het hier in deze blog.

Maar terug naar de titel van deze blog: ik geef je hier een recept van een verrassende cake. Geheel glutenvrij, en door de vervanging van bloem door…. kikkererwten (jawel !) is deze cake voedzaam, vullend en verzadigend. Peulvruchten bevatten immers heel wat eiwitten en vezels. Ik heb deze cake deze zomer regelmatig als dessert geserveerd, en wat er van overschiet past ook perfect als ontbijt (niet voor elke dag uiteraard).

  • 250g kikkererwten, uitgelekt (witte bonen gaat ook)

  • 100g kokosroom (best een blik een nacht in de koelkast zetten en dan het harde bovenste deel gebruiken)

  • 3 eieren

  • 50g rijststroop + 50g xylitol of erythritol *

  • 1 koffielepel wijnsteenpoeder of bakpoeder

  • snuf zout

    —> dit geheel goed pureren met een staafmixer

  • 75g kokosrasp (of amandelpoeder of een mengeling van kokos en amandel)

    —> goed mengen

    —> in cakevorm bedekt met bakpapier gieten

    —> optioneel in de zomer: beleggen met blauwe bessen en licht aandrukken in het beslag

    —>35-40min op 175°C (warm de oven eerst voor op 185°C en verlaag de temperatuur als je de cake erin zet)

    —> elke oven is anders, dus altijd even checken, de bovenkant moet licht gekleurd zijn en enkele ‘scheuren’ hebben. Met blauwe bessen erop zal de cake wat natter zijn, en is iets meer oventijd nodig.

* wat zoetmiddelen betreft kan je gerust variëren. Heb je geen xylitol of erythritol in huis dan kan je uiteraard ook gewoon ongeraffineerde rietsuiker gebruiken, of gewoon meer rijststroop. Xylitol en erythritol zijn nog niet zo bekend, maar echt een aanrader om ermee te experimenteren. Het zijn geen kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam of sucralose, maar ze komen in de natuur voor. Lees meer over deze zoetmiddelen in deze blog.

Vorige
Vorige

Waar seldersap goed voor is

Volgende
Volgende

Tomaten op grootmoeders wijze