Waar gin goed voor is

Ik drink wel eens een biertje in de zomer, en heel af en toe eens een glas wijn bij een feestelijke gelegenheid of een lunch onder vrienden. Van een glas champagne heb ik in de helft al genoeg en cocktails zijn al helemaal niet aan mij besteed. Dus veel alcohol drink ik niet.

Van gin-tonic heb ik lang niets moeten weten, maar manlief is een gin liefhebber en gaandeweg heb ik het leren appreciëren. Maar het is pas nadat ik me verdiept heb in de bereiding en samenstelling van gin dat ik helemaal fan ben geworden.

Gin is ideaal om te drinken als aperitief evenals digestief omdat het een alcoholisch extract is van heel wat plantendelen die stuk voor stuk een positieve uitwerking hebben op de spijsvertering.

De naam ‘gin’ evenals ‘jenever’ is afgeleid van de jeneverbes ( ‘juniper’ in het Engels). Alle gins bevatten jeneverbessen en in de volksgeneeskunde werden jeneverbessen ingezet als middel tegen winderigheid en diarree. Door hun slijmoplossend en galafdrijvend effect bevorderen jeneverbessen de spijsvertering in het algemeen.

En andere vaste waarde in gin is de wortel van engelwortel (‘angelica’ in het Engels). Engelwortel is misschien niet zo bekend, maar het is een veel voorkomende plant op moerassige en vochtige gronden en heel in het oog springend omwille van zijn grote witte bloemschermen. De geneeskracht van deze plant schuilt in de wortel en extracten hiervan kunnen een slechte spijsvertering weer op gang te trekken en zijn effectief bij allerhande maagproblemen. De wortel van engelwortel werd vroeger beschouwd als een absoluut wondermiddel, en is zowat het Europese equivalent van de ginseng wortel uit Azië. (Opmerkelijk toch wel dat de meeste onder ons wel ginseng kennen maar engelwortel daarentegen is in de vergetelheid geraakt.)

Andere planten die courant gebruikt worden bij de bereiding van gin zijn liswortel, kaneelstok, zoethoutwortel, kardamom en de schillen van citroen en appelsien. En ook deze plantendelen hebben allen een gunstig effect op de spijsvertering.

Het zijn vooral de bitterstoffen waar het om draait en die vrijwel geheel uit onze voeding verdwenen zijn. En net die bitterstoffen hebben we nodig voor een goede vertering. Bijkomend, groenten zijn in de loop der tijd alsmaar geselecteerd naar meer zoetheid en minder bitterheid. Er is nog rucola, andijvie, witloof en chicorei als meest gekende voedingsmiddelen met een uitgesproken bitter smaak maar daar stopt het dan meestal.

Tenzij je regelmatig een ‘kruidenbitter’ drinkt (het ‘druppelke’ zoals in de tijd van onze grootouders). Dus ja, ik ben fan van gin, en dus ook van gin-tonic. En je kan dat leren drinken. Bij mij is het ook zo gegaan.

Er zijn ontzettend veel soorten gin. Wij brachten onlangs van onze reis naar Zuid-Engeland een fles gin mee van de Silent Pool Distillers. Silent Pool gin is een gin op basis van maar liefst 24 soorten “botanicals” (waaronder ook bloemige componenten zoals kamille, lavendel en roos) en het zuivere water van de Silent Pool. Een intrigerende gin - die al vele prijzen heeft gewonnen - met een fris en rijk aroma. ‘Uitzonderlijk’ volgens mijn man, en ik kan hem geen ongelijk geven. Je kan deze gin online bestellen via Belgische webshops maar goedkoper is het om dit rechtstreeks te doen via Silent Pool Distillers.

Voor alle duidelijkheid, met deze blog wil ik niet aanzetten tot alcoholconsumptie, echter wel kan ik het heel gedoseerd gebruik van bepaalde alcoholische dranken met bittere kruidenextracten zoals gin aanbevelen, en zeker voor al degenen met maag- en darmproblemen.

WIl je echt van geen alcohol weten? Weldra is de EetWijzers kruideninfusie beschikbaar. Een mix van gedroogde kruiden die ook allen heel verzachtend en stimulerend werken op de spijsvertering. Stuur me een mailtje naar christine@eetwijzers.be als je op de hoogte gehouden wilt worden.

PS: de gin-tonic op de foto ziet rood omdat ik er enkele frambozen in geplet heb.

Vorige
Vorige

Waarom je leven nooit in balans kan zijn

Volgende
Volgende

Waar seldersap goed voor is