#3 Kippenbouillon
Dé basis voor lekkere soepen. Het is een goed idee om maandelijks een grote pot van deze bouillon te maken en in porties in te vriezen. Belangrijk om weten: de hoeveelheden hieronder aangeduid zijn indicatief. Het maakt immers niet uit of je wat meer of wat minder erin doet, uiteraard zal afhankelijk van de hoeveelheid van de specifieke ingrediënten je soep meer of minder smaak hebben. Het belangrijkste dat ik je wil meegeven is: ga het gewoon doen, met datgene dat er is. Bouillon maken is ideaal om ‘vergeten’ groenten uit je koelkast te verwerken. Mijn bouillons zijn nooit geheel hetzelfde.
Ingrediënten
o 1.5 kg kippenvleugels (wat ook kan: 1 volledige soepkip en 0.5 kg kippenvleugels)
o 4-6 kippenkarkassen (een slager die zelf kippen versnijdt kan je dit altijd meegeven als je erom vraagt)
o 2 ajuinen, doormidden gesneden met daarin 1-2 kruidnagels geprikt
o ½ bol knoflook, niet gepeld
o 4 wortels, in grove stukken
o 4 stelen selder, in grove stukken
o 4 blaadjes laurier
o 4 el appelazijn
o 4,5 L water
o optioneel: 2 preien (in grove stukken), 4 takjes tijm, 1 el peperbolletjes, stelen van een bussel peterselie, stukje gember, 1 steranijs, takje rozemarijn, champignons, (gedroogde) shii-take...
Bereiding
- Doe de kippendelen in een grote pot en overgiet met het water + appelazijn. Laat een halfuur rusten.
- Breng het water met de kip aan de kook. Blijf in de buurt. Wanneer het aan de kook komt, het vuur meteen heel wat lager zetten en ondertussen het ‘schuim’ eraf scheppen met een lepel.
- Dan de groenten en kruiden toevoegen. Even erbij blijven om de juiste stand van het vuur in te stellen: het oppervlak van de bouillon mag net wat beweging hebben, zonder te pruttelen. Bouillon hoeft niet te koken, bouillon moet “trekken”.
- 4 uur laten “trekken” (hier hoef je niet bij te blijven, ik durf gerust mijn huis te verlaten)
- Laten afkoelen, zeven, in porties verdelen en eventueel invriezen.
TIP Het is zeker ook mogelijk om bouilon nog langer te laten trekken. Maar als je dit doet, dan zou ik er geen prei in doen. Bij langere tijden op het vuur gaan de groenten er helaas voor zorgen dat de bouillon geen frisse smaak meer heeft, en dat is zonde.
BOEKENTIP Bouillon van Jean Beddington