Winkelen zonder mondmasker

De verplichting om een mondmasker te dragen in elke winkel doet me terug ‘in mijn kot’ kruipen.

De mening en gevoelens hierover lopen nogal uiteen: Er zullen mensen zijn die deze verplichting als een geruststelling aanvoelen, terwijl er anderen zijn die dit net beangstigend vinden.

Er zijn mensen die eerder al uit eigen beweging een mondmasker aandeden en overtuigd zijn van het nut ervan, terwijl anderen het in vraag stellen.

Iedereen is anders en reageert vanuit zijn eigen persoon en situatie op deze uitzonderlijke situatie.

Ik wil hier niet de discussie aangaan of mondmaskers verplichten al dan niet noodzakelijk/nuttig is, daarover zijn zelfs de meningen verdeeld onder wetenschappers en immunologen.

Ik stel me wel vragen omtrent de manier waarop we met mondmaskers rondlopen: dan weer hangend onder ons gezicht, dan weer op ons gezicht, of zoals ik, handtas in, en handtas uit. Dit is volgens een immunoloog die ik onlangs in een interview beluisterde een ‘lachertje’.

Ja natuurlijk houdt een mondmasker hoestdruppels tegen. Of virussen in de kleinste luchtdeeltjes zich laten tegenhouden door een lap stof of via de spleetjes boven /onder/ links /rechts van dat masker hun weg niet vinden naar je neus of mond… wie zal het zeggen.

Wat ik wel duidelijk voel is dat het dragen van een mondmasker me meteen doet dichtklappen (ik voel me bijna letterlijk de mond gesnoerd) en ik mis bij de ander de helft van de mimiek van het gezicht.

Mijn eerste supermarktbezoek met mondmasker voelde voor mij echt surrealistisch, geen glimlach meer zien op een gezicht maar enkel schichtige blikken en mensen (mezelf incluis) die haastig langs de rekken liepen. Ik hoorde een man totaal overbodig ‘sorry’ tegen me zeggen (had hij mijn kar aangeraakt? misschien, ik had alleszins niets gemerkt), en dat maakte me zelfs ietwat triest. Zijn we echt op weg naar een contactloze maatschappij waarin angst regeert?

Ja, ik heb het er moeilijk mee en ik mijd dus heel bewust plaatsen met mondmaskerverplichting. Mijn naïeve hoop dat we in september niet enkel ‘back-to-school' maar ook ‘back-to-normal’ gaan is met de laatste nieuwsberichten al begraven.

Voor mij geen musea met de kids en bezoekjes aan de bib deze zomer, maar boodschappen doen blijft uiteraard een noodzakelijkheid. En wat mij betreft liefst zoveel mogelijk mondmaskervrij.

De nieuwe maatregel zal allicht een droom zijn voor de online shops voor wie 2020 ongetwijfeld nu al een topjaar is. Ik lijst hier enkele van mijn favorieten op:

  • alles voor de voorraadkast (granen, granenvlokken, bloem, peulvruchten, kruiden, oliën, azijnen, ghee, kruiden voor infusies, honing….) kan je hier of hier bestellen

  • Zeep, shampoo, huidverzorging, tandpasta en essentiële oliën vind je bij Naturann

  • poetsmaterialen (waaronder de beste microvezeldoekjes) evenals heel zuinige en ecologische poetsproducten vind je bij Ecobello

Maar er is meer dan online shoppen van ‘houdbare producten’, want waar haal je je verse ingrediënten zoals groenten, fruit, zuivel, vis en vlees?

  • Ik denk spontaan aan de markten (niet verplicht om mondmasker te dragen al zijn er wel specifieke gemeenten die dit opleggen) en aan de automaten.

    • Melk kan je kopen aan melkautomaten. Op deze startpagina kan je via ingave van je postcode alle lokale handelaars ‘recht van bij de boer’ bekijken. Enkele melkautomaten die ik ken in mijn buurt: Goorstraat - Schilde (Dobbelhoeve), Vinkenstraat 26 - Lier, Kapselstraat 3 - Westmalle

    • Ook aardappelen en fruit kan je kopen aan automaten. Je vindt hier adressen. Topkwaliteit blauwe bessen en aardbeien kan je vinden in de automaat van Ferme Bees.

    • Zelfs vis kan je vinden in een automaat (alhoewel me de visautomaat van de Fish Factory in Broechem wel heel uitzonderlijk lijkt).

  • Wat fruit betreft is het nu het seizoen van de bessen, hier vind je meer info voor verkooppunten gerangschikt per provincie. Zelf ga ik wekelijks even langs bij het Vremdveld, naast bessen kan je er ook terecht om zelf een boeketje bloemen te plukken alsook groentepakketten.

  • Voor groenten heb ik het geluk om op een boogscheut te wonen van een zelfoogsttuin (Het Groentegenot).

  • Check of jouw lokale groente-en fruithandelaar misschien ook wel thuis levert: zo levert Tuinbouwbedrijf Dillen in een straal van 20km rondom Berlaar (Lier)

  • Flessen Ordal water laat ik al 4 jaar aan huis leveren door Geert Van Berckelaer alias de ‘melkboer’ , misschien is er ook wel zo’n handelaar in jouw buurt

  • Ook vis kan je eenvoudigweg aan huis laten leveren: de Fish Factory levert enkel binnen de provincie Antwerpen, Fish@home levert in heel Vlaanderen.

  • Voor vlees kan je maandelijks terecht bij Hoeve Het Blokhuis (volgend afhaalmoment: 5 augustus) alsook bij De Bolhuishoeve (volgend afhaalmoment: 25 juli). Ook de moeite is Samen een koe (ondertussen uitgebreid met kip en varken).

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om deze zomer eens ‘anders’ boodschappen te gaan doen en om maaltijden samen te stellen op basis van lokale producten van eigen bodem.

Ken jij goede adressen in jouw buurt? Laat ze hieronder even weten in de comments.

Wil jij niet zozeer anders boodschappen doen maar wel anders en wijzer eten? Je kan nog inschrijven voor het EetWijzers Zomertraject, klik hier voor meer info.

Vorige
Vorige

Kokosvet is geen vergif (geen enkel vet trouwens)

Volgende
Volgende

Gelatine versus agar-agar