Gezondheid begint in je keuken

Deze maand is de eerste EetWijzers kruideninfusie beschikbaar en op dat etiket daar hoort natuurlijk een logo op en dat had ik nog niet. Zo is het begonnen en zo was ik vorige maand aan het nadenken hoe ik mijn praktijk in 5 woorden kon samenvatten. Koken als Basis voor Gezondheid. Dat was het eerste waar ik op uitkwam.

Ik vond het belangrijk dat ‘koken’ erin voorkwam en ‘gezondheid’.

Ik geloof echt dat gezondheid en vitaliteit begint met echte maaltijden en dat vind je niet in de producten die voortkomen uit de voedingssector (waar ik zelf beroepshalve heel wat ervaring in heb, ik heb veel gezien en ben vaak gedesillusioneerd geweest, want niets is wat het lijkt, helaas).

Maar als ik naar mijn huidige klanten kijk dan deed iets me op een ander spoor brengen. Het is namelijk zo dat de deelnemers aan mijn workshops evenals de vrouwen die ik privé begeleid allen gezond willen zijn, en gezond ouder willen worden, maar de doorslaggevende reden om hun voedingspatroon onder de loep te nemen is toch wel hun gewicht of de gezondheidsproblemen die zij ondervinden als rechtstreeks gevolg van hun gewicht.

En vandaar dat ik uitkwam op ‘meer gezondheid - minder gewicht’.

Dit leek me een duidelijke en krachtige slogan, want als je gezondheid verbetert, dan volgt gewichtsverlies immers als vanzelf. (nota: het omgekeerde is niet waar: niet alle slanke mensen zijn per definitie gezond, en gewichtsverlies kan ook door ziekte veroorzaakt worden).

Maar ‘gewicht’ zoveel 'gewicht’ geven in de slogan, klopte toch niet bij wie ik ben en waar ik voor sta. Zo vraag ik op een eerste consult nooit meteen naar het gewicht, soms vertellen de klanten me dat zelf, soms ook niet, en dat is ook OK. Ik heb dus ook geen weegschaal naast me staan en ik meet ook geen vetpercentages in het lichaam. Het draait me inderdaad niet om het gewicht, maar om het verbeteren van het voedingspatroon, om het verbeteren van de verteringscapaciteit van het lichaam, om energie en slaapkwaliteit te verbeteren, om opgeblazen buiken weer rustig te krijgen…. (en gewichtsverlies is dan een fijn neven-effect).

Ik ben dus geen ‘dieet-goeroe’ en ik benoem me ook niet als afslankconsulent (zoals ze in Nederland zeggen) en ook niet als gezondheidscoach. Gezondheid omvat natuurlijk meer dan voeding alleen. Als je leven bol staat van stress, dan mag je nog zo goed eten, je gezondheid gaat er niet meteen op vooruit gaan. Een gezonde levensstijl is een leven

  • waarin naast stress (hebben we allemaal) ook ontspanning en rust ervaren wordt,

  • waarin je datgene eet dat goed is voor je en

  • waarin je datgene doet waarvoor je in de wieg bent gelegd

Gezondheid omvat voor mij deze 3 pijlers waarbij ik me toespits op de pijler ‘voeding’. In plaats van voedingscoach zou ook de benaming ‘kookcoach’ bij mij passen. Want ja, daar draait het uiteindelijk allemaal om hoor: er moet (terug) (meer) gekookt worden. En dit gaat niet zonder tijd door te brengen in de keuken, helaas. Omdat dit gegeven zo essentieel is, was voor mij de slogan ‘meer gezondheid - meer gewicht’ veel te simplistisch. Deze slogan insinueerde toch wel een beetje dat het een ‘quick fix’ is, alsof je aan een knopje kan draaien waarmee gezondheid omhoog gaat en gewicht naar omlaag gaat, maar zo gaat het natuurlijk niet.

Het-begint-allemaal-in-je-keuken. (ik zag deze week een nieuwe klant die de laatste 6 jaar verschillende diëtisten gezien had die -zonder resultaat anders kwam ze niet tot bij mij - haar crackers deden eten en tussendoortjes met Alpro Soya yoghurt, het verschil met mijn adviezen kan niet groter zijn dan dat.)

En ik ga nog een stap verder: je kan beter wat meer tijd in je keuken besteden dan in de sportclub. In verband hiermee: Ik sprak onlangs een vriendin die een sportcoach onder de arm nam om 6kg kwijt te geraken na haar zwangerschap. Die sportcoach was heel duidelijk tegen haar: ‘voeding is primair, sport komt op de tweede plaats’, Hij heeft het absoluut bij het juiste eind want zo denk ik er ook over. En ook Dr. Hendrik Cammu deelt die mening in zijn uitspraak: ‘Lichaamsbeweging is een medicijn met veel voordelen, maar vermageren hoort daar niet bij.’

Er zal dus gekookt moeten worden. En je hoeft daarbij geen keukenprinses te zijn, absoluut niet. En zelfs al hou je niet van koken, het is best mogelijk dat je het mettertijd leuker gaat beginnen vinden (dat vertelde een klant van mij onlangs, en dat vond ik zo fijn om te horen).

Een kom melk met granola erin is voor mij een vorm van fast food, goed voor een keer maar voor mij althans niet best mijn dagelijkse kost.

Idem dito voor een bord yoghurt met fruit: Je neemt uit de frigo een pot yoghurt en je snijdt daar wat fruit over, eventueel nog wat zaden en pitten erover, dat noem ik niet koken. Ook dat is fast food.

Of crackers.

De hamvraag is hierbij niet of het al dan niet gezond is: fruit is gezond, yoghurt is ook gezond. Maar de vraag die je je moet stellen is: is een maaltijd bestaande uit fruit en yoghurt voor mij OK? Vindt mijn buik dit OK? Is mijn lichaam daar verzadigd mee, zowel op de korte als op de lange termijn?

Als je jong bent en/of een sterk verteringsstelsel hebt dan zal je er nog niet te veel last van ondervinden. Maar als je zoals ik de 40 gepasseerd bent dan ga je merken dat je spijsvertering vertraagt, en dat niet alles je even zo goed bekomt als vroeger, en soms zelf ook dat je smaak en goesting verandert.

Nieuwe eetgewoontes dringen zich op. Op zoek naar meer rust en comfort in je buik.

Om jou te inspireren werk ik aan een receptenbundel voor de herfst en winter getiteld: De eerste maaltijd van de dag. 30 recepten uit de EetWijzers keuken.

Deelnemers aan de EetWijzers dagworkshop op 27 oktober krijgen deze receptenbundel mee naar huis. Wil jij er ook bij zijn? Er zijn nog enkele plaatsen vrij (en tot 15 september nog aan voordelig tarief!)

Meer info & link om je ticket te bestellen kan je hier vinden.

Vorige
Vorige

Dit aten zij 's morgens

Volgende
Volgende

Ligt het alleen aan de gluten?