Waarom zieken fastfood moeten eten volgens Dr De Waele

Journalisten zijn uiteraard altijd uit op sensationele titels, en het lijkt wat met de haren getrokken maar Dr. De Waele stelt het in haar uiteenzetting (die je hier kan bekijken - duurt 12 min) echt wel zo: je eet beter fastfood als je ziek bent.

Haar kernboodschap is juist en duidelijk: mensen die ziek zijn, die zware behandelingen ondergaan, die operaties ondergaan, hebben meer energie en bovenal meer eiwitten nodig om te herstellen.

En momenteel wordt daar in ziekenhuizen te weinig aandacht aan geschonken (bijvoorbeeld, het eten wordt opgediend als de patiënt een behandeling krijgt, tegen dat hij terug op de kamer is, is de schotel al weer afgeruimd).

Er is veel malnutritie onder de patiënten en dat probleem wil Dr. De Waele onder de aandacht brengen en aanpakken. In de eerste plaats voor het comfort en de genezing van de patiënt zelf.

Tot hier geen enkele commentaar.

Maar als zij dan stelt dat een zieke meer baat heeft bij fast food dan bij sla en tomaten dan gaan mijn haren toch overeind staan.

Ten eerste, ik erger mij dood aan het feit dat 'sla en tomaten' en bij uitbreiding alle 'slaatjes' altijd en overal synoniem staan voor 'een gezond eetpatroon'. Ik raad niemand aan om te leven op slaatjes. Zelfs gezonde mensen niet, want rauwkost kan zorgen voor opgeblazen buiken tegen de avond en kan een verborgen dikmaker zijn. Een kraakverse salade met lekkere dressing kan mij zeker bekoren, maar steeds als aanvulling bij een warme maaltijd en dan nog eerder in de zomer dan in dit seizoen.

Ten tweede, als het dan geen gewone gezonde voeding mag zijn, dan maar dus naar de fastfood, zodat je als zieke toch gegarandeerd de nodige vetten, eiwitten en koolhydraten binnen hebt.

En weet je, dit maakt mij eigenlijk heel triest, want dit zegt veel over hoe wij als samenleving de ervaring om echt goed en gezond te koken totaal kwijt zijn, laat staan weten hoe te koken voor zieken.

Zo'n uitspraak laat ook zien dat de kennis van vroeger over kruiden en voeding (die aanwezig was in kloosters waar nota bene vroeger de zieken verzorgd werden) in de huidige ziekenhuizen totaal verdwenen is.

Heel rationeel bekeken bevat een hamburger met een klef broodje natuurlijk xx g vetten en yy g eiwitten en zz g koolhydraten.

Maar een eenvoudige ovenschotel met puree, gehakt (om in de lijn van hamburgers te blijven) en groenten bevat die nodige vetten/eiwitten/koolhydraten ook en is wel iets heel anders om te eten.

Dokters bekijken voeding nog zo vaak heel rationeel, als een optelsom van macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten) en micronutriënten (vitamines en mineralen).

Wat in haar betoog volledig ontbrak, is het feit dat :

  • voeding energetische kwaliteiten heeft (of dat toch zou moeten hebben)

  • voeding verteerbaar moet zijn (en sowieso ligt bij zieken de verteringskracht al onder druk)

  • voeding goed bereid moet zijn, juist om de vertering een handje te helpen

  • voeding seizoensgebonden moet zijn (geen slaatjes in de winter)

  • voeding -idealiter- aangepast moet zijn aan de natuur van de persoon. Er is wat voeding betreft echt geen 'one size fits all'.

En wat dat laatste punt betreft, dat is een nieuw element dat ik heb toegevoegd aan de Eetwijzers (dag)workshops. Jouw verteringsvoorkeur kennen is een belangrijke sleutel in het vinden van jouw ideale eetpatroon. >>> Wil jij nog dit jaar hier meer over weten? Reserveer dan vandaag nog hier je stoel voor de EetWijzers dagworkshop op 29 december. Meer info over deze dag lees je hier.

Ook een nieuw onderdeel is de 'vergeten voeding'. En nee, dit gaat niet over de zogenaamde vergeten groenten, maar over specifieke bereidingswijzen zodat voeding gemakkelijk en licht verteerbaar is. Tot voor pakweg 1950 was dit soort voeding nog vrijwel dagelijkse (of toch zeker wekelijkse) kost. En het ontbreken van deze voeding, is volgens mij één van de oorzaken dat er tegenwoordig zovelen problemen hebben met hun vertering, met maag en darmen. >>> Ontdek de kracht van deze voeding - die bij gezonde mensen preventief werkt, en die versterkend werkt voor zieken - op de EetWijzers dagworkshop (en nog zoveel meer).

Alvast hele fijne feestdagen gewenst. Laat de feestelijkheden niet verloren gaan in de eindeloze to-do-lijstjes (Keep it simple & Less is more) en geen paniek, je wordt echt niet dik tussen Kerstmis en Nieuwjaar, maar mogelijks wel tussen Nieuwjaar en Kerstmis als je voedingspatroon niet in overeenstemming is met je natuur.

Vorige
Vorige

[Recept] Tiramisu

Volgende
Volgende

Zo actueel zijn de voedingsregels uit 'ons kookboekje'