Zo actueel zijn de voedingsregels uit 'ons kookboekje'

Ik hou van kookboeken van uit de tijd dat vlees nog als ‘vleesch’ geschreven werd.

Uit de tijd dat er nog echt gekookt werd.

Uit de tijd dat alles van een dier gebruikt werd.

Uit de tijd dat er Bruegeliaanse buffeten werden gemaakt op de feesten en kermissen maar de weken ervoor en erna heerste er soberheid.

Ik heb zo’n kookboek toegestuurd gekregen van een vrouw die ik niet ken, maar die in een opruim-faceboekgroep reageerde op mijn bericht waarin ik aangaf dat wanneer bij het opruimen kookboeken van voor 1950 op de stapel ‘containerpark’ zouden gaan, dat ik daar wel in geïnteresseerd ben.

En zodoende ben ik nu in het bezit van het erfstuk van de moeder van Marleen P. die leefde van 1910 tot 1990.

Op pagina 8 staat de Gezondheidsleer der maaltijden en op enkele details na is dat heel erg EetWijzers-proof. Lees even mee (ik citeer letterlijk).

#1 Langzaam eten en goed kauwen: goed gekauwd voedsel is half verteerd. Indien men het voedsel onvoldoende kauwt, vermoeit men de maag nutteloos en gaat een deel der voedende bestanddeelen verloren.

#2 Matig eten: alleen wat verteert heeft waarde. Indien men de maag overlaadt, is zij onbekwaam al het eten te verteren, dit veroorzaakt maagverslapping en hoofdpijn.

#3 Matig vleesch gebruiken: men mag het vleesch niet uitsluiten, maar moet er een matig gebruik van maken, omdat bij overmatig gebruik slecht oplosbare stoffen ophopen en stoornissen veroorzaken.

#4 Voldoende groenten, fruit en bruin brood eten: voordeelig voor de gezondheid.

#5 Matig zijn in ‘t gebruik van specerijen die de wanden van de maag te zeer prikkelen. Geurige, niet prikkelende specerijen zoals vanielje, kaneel, mag men gerust gebruiken.

#6 Geen sterke dranken gebruiken

#7 Op vaste uren eten: dit bevordert den eetlust en de spijsvertering

#8 Niets gebruiken tusschen de maaltijden: het beneemt de eetlust en vermoeit de maag

#9 Opgewekt zijn onder de maaltijden: vergemakkelijkt de spijsvertering

#10 Het eten met zorg en zeer zindelijk opdienen.

Wat kan ik daar nog aan toevoegen?

Niet zoveel eigenlijk, maar toch her en der een EetWijzers-gewijze aanvulling of kanttekening:

#3 Matig vlees gebruiken. Wel, dat hangt ervan af.

Als je lichaam een verteringsvoorkeur voor eiwitten heeft, dan heeft je lichaam baat bij dierlijke eiwitten, en dan zal eerder een teveel aan koolhydraten verzurend werken.

Heeft je lichaam een voorkeur voor koolhydraten, dan zal een teveel aan dierlijke eiwitten eerder verzurend werken.

Conclusie: het is moeilijk te veralgemenen hoeveel vlees iemand nodig heeft, het ideale voedingspatroon is een heel persoonlijk gegeven. Wil je meer weten over jouw verteringsvoorkeur? Je hoeft niet te wachten op de nieuwe workshops in 2020. Ik geef nog dit jaar de EetWijzers dagworkshop ‘Eet Wijzer en Word je eigen Voedingscoach’. Meer info en link om in te schrijven vind je hier.

#4 Voldoende groenten, fruit, en bruin brood.

Groenten, uiteraard, daar eten we allen nog steeds te weinig van.

Fruit, daar werd in die tijd niet mee overdreven (geen smoothies in de ochtend) en enkel het seizoensfruit werd gegeten (veel meer dan appelen en peren was er in dit seizoen niet).

Wat bruin brood betreft, er is een reden dat kinderen de voorkeur geven aan wit brood, dat de traditionele Franse baguettes traditioneel wit zijn, en dat de rijst die in hoofdzaak in Azië gegeten wordt wit is…. Volkoren granen bevatten uiteraard meer voedingsstoffen, maar dan moeten ze wel verwerkt worden volgens de regels van de kunst. Daar is tijd voor nodig, en daar wringt vaak het schoentje in moderne bakkerijen. Voor meer concrete tips hierover verwijs ik naar de EetWijzers (dag)workshops.

#7 Op vaste uren eten: routines vergemakkelijken het leven, en op vaste tijdstippen eten hoort daar ook bij. Toch een kanttekening hierbij: eten moet je doen als je honger hebt, en dus niet uit gewoonte of omdat het een bepaald uur is. Eten op een moment dat je lichaam niet achter eten vraagt is een belasting, dit doe je dus best niet.

#8 dit is o zo belangrijk en zou ik daarom hoger in het lijstje gezet hebben.

#9 en ik wil hier nog aan toevoegen: niet eten als je gestresst of gehaast ben. Dus bijvoorbeeld beter je ontbijt op je gemak opeten in de trein op weg naar je werk, dan wel hap-slok eten met het oog op de klok om te vertrekken.

Kortom, ik ben van mening dat we niet moeten teruggaan tot de oertijd als referentie voor een goed voedingspatroon. Maar gewoon terugkeren naar de basis, naar het eten van hier, zoals dat generaties geleden hier gebruikelijk was door jouw voorouders. Want geloof me, wat voeding betreft moeten we het warm water niet meer opnieuw uitvinden, onze voorouders hebben proefondervindelijk gedurende vele eeuwen uitgezocht wat verteerbaar is en wat niet en wat je kan doen om de vertering te ondersteunen. De “missing-links” in ons huidig voedingspatroon doe ik graag uit de doeken op zondag 29 december tijdens de EetWijzers dagworkshop. PS Vroegboekkorting is nog geldig tot 30 november!

Vorige
Vorige

Waarom zieken fastfood moeten eten volgens Dr De Waele

Volgende
Volgende

Dit houdt je verzadigd tot aan de lunch?