Recept Havermoutbrood +Recept nazomerse minestronesoep
Vorig jaar deelde ik op social media een video waarin je zag hoe ik een plak havermoutbrood royaal besmeerde met boter — heerlijk vind ik dat! (En nee, daar is écht niets mis mee, ook niet voor mijn cholesterol ).
Dit haverbrood kun je eindeloos combineren, zowel hartig als zoet. Zelf eet ik het graag met jonge kaas, makreelsla, of cottage cheese met pruimenconfituur.
Omdat ik toen zoveel vragen kreeg naar het recept, deel ik het hieronder graag met je.
Ingrediënten
o 260 g havermout
o 80 g zonnebloempitten
o 60 g pompoenpitten
o 40 g gepofte quinoa (te koop bij Pit&Pit)
o 30 g lijnzaad
o 15 g psylliumvezels
o 1 tl venkelzaad
o ½ tl zout
o 4 eieren
o 1 el olie (ik gebruik hiervoor koolzaadolie)
o 200 ml water
Bereiding
alle natte ingrediënten mengen (met een handklopper of even de staafmixer erin)
alle droge ingrediënten afwegen in een mengkom, de natte ingrediënten toevoegen en goed mengen en een halfuurtje laten rusten
overbrengen naar een bakblik (ik gebruik hiervoor deze rechthoekige siliconen bakvorm) en bakken in de oven (45min op 170°C)
Dit recept is ook terug te vinden in de basisreceptenbundel met meer dan 70 recepten.
——————
Nu het nieuwe schooljaar opnieuw is gestart, denk ik weer wat meer in vaste keukenroutines. Dat is voor mij allesbehalve saai — het geeft juist rust en structuur.
Vorige week maakte ik een soep die zó ontzettend lekker was, dat ik besloten heb om deze soep de komende weken wekelijks op tafel te zetten. Dat is een vorm van 'copy/paste' of een vorm van 'automatiseren' die ervoor zorgt dat ik minder tijd verlies aan de eeuwige vraag: wat gaan we eten vandaag?
Je hoeft niet eindeloos te variëren. Je mag gerust in een bepaalde periode veel van hetzelfde eten, totdat je het beu bent. Dan is er als vanzelf weer een nieuw seizoen met nieuwe seizoensproducten.
Het recept hieronder kan je tot half oktober maken.
1 ui
2 knoflookteentjes
1 wortel
1 zoete puntpaprika
alles fijnsnijden (dit vind ik wel belangrijk in deze soep)
en enkele minuten aanstoven in boter (ook dit is belangrijk voor de smaak).
1 blikje tomatenpuree toevoegen en even laten meestoven
kruiden met goed wat peper, zout, 1 kl oregano en 1/2 kl gerookt paprikapoeder
een halve of een kwart van een bloemkool in roosjes toevoegen
2 liter kippenbouillon toevoegen, het geheel aan de kook brengen en zacht laten koken tot de groenten gaar zijn (ongeveer 7-10min).
optioneel: 1 pot witte bonen toevoegen en heb je zelf kippenbouillon gemaakt, dan kan je wat losgetrokken kippenvlees toevoegen of heb je een restje kip dan kan er dat ook gewoon bij (dit maakt er meteen een maaltijdsoep van)
Probeer deze soep zeker eens uit en laat me weten wat je ervan vindt.
Hartelijke groet,
Christine