Recept Havermoutbrood

Vorig jaar deelde ik op social media een video waarin je zag hoe ik een plak havermoutbrood royaal besmeerde met boter — heerlijk vind ik dat! (En nee, daar is écht niets mis mee, ook niet voor mijn cholesterol ). 

Dit haverbrood kun je eindeloos combineren, zowel hartig als zoet. Zelf eet ik het graag met jonge kaas, makreelsla, of cottage cheese met pruimenconfituur.

Omdat ik toen zoveel vragen kreeg naar het recept, deel ik het hieronder graag met je. 

Ingrediënten
o    260 g havermout
o    80 g zonnebloempitten
o    60 g pompoenpitten
o    40 g gepofte quinoa (te koop bij Pit&Pit)
o    30 g lijnzaad
o    15 g psylliumvezels
o    1 tl venkelzaad
o    ½ tl zout 
o    4 eieren
o    1 el olie (ik gebruik hiervoor koolzaadolie)
o    200 ml water

 Bereiding

alle natte ingrediënten mengen (met een handklopper of even de staafmixer erin)

alle droge ingrediënten afwegen in een mengkom, de natte ingrediënten toevoegen en goed mengen en een halfuurtje laten rusten

overbrengen naar een bakblik (ik gebruik hiervoor deze rechthoekige siliconen bakvorm) en bakken in de oven (45min op 170°C) 

Dit recept is ook terug te vinden in de basisreceptenbundel met meer dan 70 recepten.

——————

Recept peren-walnotencake

Dit recept is al sinds 2003 een vaste waarden in mijn herfstkeuken. Van het originele recept heb ik 1/3 van de suiker overgehouden!

Ingrediënten voor de cakelaag

• 150 g boter (op kamertemperatuur)

• 2 grote eieren

• 50 g suiker

• 50 g amandelmeel

• 85 g bloem (of glutenvrije cakemix)

• 125 ml (haver)melk

• 1/2 el bakpoeder

• 125 g walnoten

• Optioneel: zaadjes van 1/2 vanillestokje

Ingrediënten voor de fruitlaag

• 500 g peren (Doyenné)

• 150 g gedroogde pruimen

• 125 g walnoten (jawel, dit is helaas een kostelijke cake)

• ¼ tl kaneel, snuf zout

• 1 el donkere rietsuiker

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 175°C.

2. Laat de gedroogde pruimen weken in water.

3. Hak de walnoten voor de cakelaag fijn (TIP doe dit met een koksmes en niet met een hakmolen, het is niet de bedoeling dat de noten gemalen zijn).

4. De boter en de eieren opkloppen en dan alle droge ingrediënten eraan toevoegen. Goed roeren. Tot slot de gehakte walnoten eraan toevoegen.

5. Bekleed een ronde springvorm met bakpapier en giet daarin het beslag.

6. Snij de peren in blokjes, snij de geweekte pruimen in fijne reepjes, hak de walnoten fijn. Doe dit in een mengkom tezamen met de kaneel en een snuf zout. Goed door elkaar mengen en dan op het beslag schikken. Het bovenoppervlak wat aandrukken met de bolle kant van een lepel zodat het oppervlak van de cake zo egaal mogelijk is.

7. 45 minuten in de oven laten bakken.

8. Dan de cake uit de oven halen, enkele vlokjes boter erover verdelen en bestrooien met een eetlepel donkere rietsuiker. Nog 15 minuten verder laten bakken in de oven.

Hartelijke groet, 
Christine