Goed koken gaat het best in een opgeruimde en goed uitgeruste keuken. 

Speciale apparaten heb je absoluut niet nodig! Zo kan ik mijn keuken best 'minimalistisch' te noemen. 

Ik lijst hieronder even mijn basismateriaal op.

Voor alle duidelijkheid: het is geen must om dit materiaal aan te schaffen. Ik lijst het hier op omdat ik in het verleden zo vaak de vraag heb gekregen wat voor potten, pannen, hakmolen etc. ik gebruik. Vandaar deze lijst. 

Update: 16/11/2024

Potten & Pannen

  • al mijn kookpotten zijn van het Belgische merk Demeyere

  • ook de anti-kleefpannen die ik momenteel in gebruik heb zijn van Demeyere, ik koos voor deze set

  • Gezien ik heel wat pannenkoeken en boekweitkoeken bak, heb ik ook een pannenkoekenpan in gebruik. Ik kocht meer dan 4 jaar geleden deze en dit is nog steeds mijn favoriete pannenkoekenpan. Ik heb daarnaast ook 2 van deze pannenkoekenpan in huis. Een 'pannenkoekendraaier' is voor mij eveneens een must in de keuken.

Varia

  • Het lijkt een detail maar ik raad je toch aan om gebruik te maken van maatlepels. Voldoende kruiding vind ik erg belangrijk, en niet voor iedereen is een eetlepel of een koffielepel/theelepel hetzelfde.... Ik maak dagelijks gebruik van deze set inox maatlepels.

  • Vermijd zoveel mogelijk plastic in de keuken maar kies zoveel mogelijk voor inox. Ik kan niet zonder deze mengkommen (voor beslag, voor deeg, voor salades, voor marinades, voor het weken van peulvruchten,...).

  • Sinds ik deze siliconen bakvorm in gebruik heb, wil ik niets anders meer. 

Snijden, hakken en malen

  • Aardappelmesjes, meermaals per dag heb ik deze in de hand.

  •  Een koksmes, ik heb deze van Zwilling in gebruik.

  • Een (grotere) hakmolen om groenten te vermalen tot pulp, om pesto en spreads te maken. Ik heb deze in gebruik. 

  • Een blender (je kunt uiteraard soep mixen met een staafmixer, maar het resultaat is nooit zo fijn en fluwelig als met een blender). Ik had 20 (!) jaar deze in gebruik maar sinds kort heeft deze het begeven. Een nieuwe heb ik momenteel nog niet.

  • Een staafmixer  (Tip: Als je staafmixer ooit aan vervanging is, investeer dan in een Bamix staafmixer. Ik heb deze in gebruik en vooral het bijgeleverde hakmolentje gebruik ik heel vaak om noten en pitten te vermalen tot meel, om chocopasta te maken...)

  • Een eenvoudige maar stevige rechtopstaande rasp, zoals deze (je hebt hier keukenrobots voor, maar door zelf te raspen heb je meteen wat fitness voor je armen in de keuken ;-)

  • Ik kan niet meer zonder mijn Nicer Dicer, in een wip heb je hier een massa groenten in gelijke blokjes mee versneden (waardoor ze ook allemaal dezelfde gaartijd hebben).