Hoe hou je het koel op hete dagen?

Afgelopen weken waren perfect voor mij: gewoon naar buiten kunnen lopen in t-shirt maar zonder meteen bezweet te zijn. Zo mag het voor mij de hele zomer zijn, maar dat heb je uiteraard niet te kiezen.

Wat gebeurt er in ons lichaam wanneer de temperatuur oploopt tot 30° en meer?

Ons metabolisme v-e-r-t-r-a-a-g-t-
ah ja, want ons lichaam warm houden is nu niet meer nodig.
En bij de vertering van voeding komt heel wat warmte vrij en dus is het helemaal normaal dat je minder nood hebt aan voeding en dus ook minder honger zal ervaren.

En laat nu net mijn regel nummer 1 zijn: "Eet enkel als je honger hebt" .

Dus dat wordt makkelijk de komende dagen: is het lunch tijd maar heb je geen honger, ga dan niet eten vanuit het idee 'ik moet toch iets eten'. Nee, ga dan gewoon iets anders doen, of nog beter, ga gewoon rusten en relaxen als je er de kans toe hebt.

Als je dan toch echt honger hebt (dus geen goesting om te knabbelen maar echt honger in je maag en darmen), drink dan eerst een groot glas water (honger en dorst worden soms verward met elkaar).
Blijft de honger aanhouden, wat zijn dan mijn tips om te eten op warme dagen?

- Kies eerder voor vis dan voor vlees. Vlees heeft een sterker verwarmend effect op ons lichaam.

- Hou het simpel en puur: een pan nieuwe oogst patatjes (gebakken met ajuin in echte boter) met daar een groene salade bij, meer moet dat soms echt niet zijn.

- In warme landen wordt vaak pikant gegeten. En als je dat lust, is dat best OK. Pikante kruiden stimuleren immers de zweetafscheiding. En zweten is dé manier bij uitstek om ons lichaam af te koelen (trouwens, je lichaam afkoelen doe je best van 'buitenuit' en niet van 'binnenuit'...)

- Hou je niet van pikant? Eet dan volop zachte groene kruiden zoals bieslook, peterselie, dille, koriander. Groene kruiden zijn een bom aan mineralen en vitaminen en daar heb je zelden te veel van. Wat heel lekker smaakt is een tartaarsaus, bij gebakken vis bijvoorbeeld.

- Om je vertering die nu al op een lager pitje brandt, niet nog meer te vertragen, is het best om niet te overdrijven met rauwkost. Eet rauwkost als aanvulling bij een warm bereide maaltijd, maar niet op zichzelf staand.

- Fruit mag in de zomer zeker niet ontbreken, meer zelfs, als er 1 seizoen geschikt is om fruit te eten dan is het de zomer wel. Maar toch raad ik je aan om fruit met mate te eten. Fruit bevat veel fructose, en fructose kan je hongerhormoon verstoren en je hongerig maken (terwijl je lichaam eigenlijk niet echt voeding nodig heeft). Heel erg yin fruit, zoals meloenen bijvoorbeeld, breng je ook best in balans met een snufje zout. Vreemd? Wel nee, hoe lekker is meloen met hesp niet als hapje vooraf? En stukjes watermeloen passen wonderwel in een salade met feta kaas (klik hier voor een recept getiteld als 'watermeloen en feta, a match made in heaven')

- Beter is het om groenten warm te bereiden, je kan ze dan eventueel nog afgekoeld eten. Enkele voorbeelden:

  • mijn all-round rode bieten salade. Gisteren nog als hapje vooraf geserveerd, maar kan gerust ook een maaltijd op zichzelf zijn, eventueel aangevuld met kikkererwten of geitenkaas.

  • een (lauwe) salade van prinsessenboontjes, eventueel met ajuin en tomaatjes erbij. en een lekkere dressing erbij, zoals bijvoorbeeld in dit recept.

  • een (lauwe) salade van gegrilde groenten en feta. De zomer op je bord, zoals bijvoorbeeld in dit recept.

  • ratatouille smaakt ook afgekoeld lekker en past goed goed bij zowat alles (zowel vis, vlees, eieren als peulvruchten zoals kikkererwten). Van ratatouille zijn heel wat varianten, dit recept benadert het meest de werkwijze zoals ik het ook maak, door elke groente apart te stoven en dan op heeel zacht vuur alles te laten versmelten. Ik gebruik steevast tomatenpassata (in glazen fles), nooit gepelde tomaten in blik. Niet enkel omwille van de verpakking, maar ook voor het effect. Met gepelde tomaten wordt een saus al gauw waterig, terwijl passata een saus geeft die veel meer gebonden is van textuur.

Tot slot nog dit: doe zoals de bedoeïnen in de woestijn en drink muntthee (of een andere kruidenthee) i.p.v. ijskoude dranken. Je vertering zal er voordeel bij hebben.

Vorige
Vorige

Tomaten op grootmoeders wijze

Volgende
Volgende

Onbekend is onbemind: hoe rode biet lekker klaar maken?