Download hier het recept

#24 Perentaart

Ik hou van peren in dit seizoen en gebak met peren vind ik toch iets feestelijkers dan gebak met appel. Het maken van de taartbodem vraagt een beetje handigheid, maar moeilijk is het echt niet.

Voor de bodem

  • 175 g bloem (gezeefd)

  • 40 g suiker + 40 g xylitol

  • 100 g boter

  • 1 ei

  • 1/4 tl zout

Alles kneden met de handen in een mengkom tot een deegbal. Deze laten rusten in de koelkast.

Voor de peren

  • 4 peren (liefst van min of meer dezelfde grootte en vorm)

  • 700 ml water

  • 100 g suiker

  • sap van 1/2 citroen, snuf vanillepoeder

Rasp voorzichtig de schil van de citroen over een rechtopstaande rasp en hou de zeste apart voor de vulling.

Vul een kookpot met water, suiker, sap van 1/2 citroen en vanillepoeder.

Halveer en schil de peren. Verwijder voorzichtig het klokhuis en de middennerf. Leg de geschilde peren meteen in de pot. Breng dit geheel aan de kook. Verlaag nadien het vuur, deksel erop en laat 12 min garen. Check met een aardappelmesje de gaarheid, het mes moet er vlot doorgaan maar de peren hoeven niet boterzacht te zijn. Laat de peren uitlekken op een rooster.

Voor de vulling

  • 2 eieren

  • 50 g suiker + 50 g xylitol

  • 100 g boter

  • 100 g amandelmeel

  • zeste van 1 bio citroen

  • snuf zout, optioneel: scheutje rum

Klop eieren met de suiker goed op tot een luchtige, lichtgele massa. Voeg de overige ingrediënten toe en meng goed tot een homogene massa.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Neem dan het deeg uit de koelkast. Bestrooi een werkvlak met wat bloem, kneed het deeg nog even door tot het zachter wordt en rol uit met een deegrol. Kneed het deeg opnieuw tot een bol en herhaal. Nu gaat het makkelijker om het deeg min of meer cirkelvormig uit te rollen.

Check dat het deeg groter is dan de diameter van je bakvorm. Ik gebruik hiervoor een springvorm.

Beleg de bodem van de springvorm met bakpapier en besmeer de randen met boter.

Vouw het deeg dubbel en dan nog eens dubbel, breng het nu over naar de bakvorm en ontvouw

het deeg voorzichtig. Het is makkelijkst als (een deel van) het deeg over de rand hangt.

Doe de vulling op de bodem en schik er de peren over. Druk even aan.

Bak gedurende 40-45min in de oven.