Download hier het recept

#22 Witte bonencrème

Spotgoedkoop, bomvol (prebiotische) vezels, mineralen en vitamines B, een goede bron van eiwitten en antioxidanten, ze werken ontstekingsremmend, ze worden geteeld in onze eigen regio én je kan ze met heel veel combineren (van soep tot - jawel - dessert!). Ik hoop je met dit recept te kunnen overtuigen!

Ingrediënten

  • olijfolie

  • 1 teentje knoflook

  • 1 takje rozemarijn

  • zeste van 1/2 bio citroen

  • 400-500 g gekookte witte bonen

Bereidingswijze

- Verwarm de olie in een pan en voeg de knoflook in plakjes, het takje rozemarijn en de citroenzeste toe. Voor dit laatste ga je met de citroen even over een rechtopstaande rasp.

- Laat even verwarmen zonder te verbranden.

- Verwijder het takje rozemarijn, voeg de uitgelekte, gekookte bonen toe en roer goed om. Goed kruien met peper en zout. Laat alles goed verwarmen.

- Pureer de bonen geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van je eigen smaak en voorkeur, met een vork of met een hakmolen.

SERVEERTIPS

- Gebakken parelhoen- of fazantenfilets, in reepjes gesneden

- Een schep zuurkool

Begin met het aanstoven van 500 g fijngesneden ui in boter/olie, kruid met peper en 1/4 tl zout. De ui mag een beetje kleur krijgen. Na enkele minuten zet je het vuur heel wat lager, eventueel een beetje water toevoegen 20 minuten laten stoven. Ondertussen de zuurkool uitknijpen zodat het meeste vocht eruit is en fijnsnijden. Schil de appel en snij in plakjes. Als het kookwekkertje voor de uien gaaat, voeg je de zuurkool, appel en 1/4 tl karwij toe. Goed omroeren en nog eens 20 minuten laten stoven (nu met deksel erop).

- Werk af met het licht gefrituurde takje rozemarijn