Download hier het recept
#21 Winterse smaken
Stoofpotjes zijn altijd een goed idee, ook op feestdagen. Je maakt ze best een dag op voorhand wat het ook organisatorisch interessant maakt, je kunt ze makkelijk in grote hoeveelheden maken en je kan ze met heel veel combineren. Ik geef je hieronder het recept van een everzwijnragout waarbij ik een ovengebakken appel met veenbessen, knolselder-pompoenpuree en witloof serveerde. Ook veldsla of savooikool past hier heel goed bij. Veel kleur en smaak op je bord en daar hou ik van.
Ingrediënten everzwijnragout:
1,5 kg everzwijnragout
4 uien + 1/2 tl zout
1,5 kg everzwijnragout
Zout, peper, nootmuskaat
3 eetlepels bloem
1 fles rode wijn (bijvoorbeeld Chianti)
75 ml wildfond of bruine fond
3 laurierblaadjes
2 kaneelstokken
2 kruidnagels
3 theelepels mosterd
3 eetlepels bosvruchtenconfituur (ik gebruik hiervoor deze)
Bereidingswijze
- Snijd de uien in halve maantjes en stoof ze aan in een grote pot met boter en 1/2 tl zout. Eerst kort op hoog vuur met regelmatig omroeren zonder ze te laten bruinen, daarna het vuur heel wat lager en verder laten stoven.
- Zet een (inox) pan op het vuur en smelt daarin de boter. Snij het vlees in kleinere stukken en braad het vlees aan in porties van ongeveer 500 g per keer. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Breng het vlees over naar de pot met uien en herhaal tot al het vlees is aangebraden.
- Voeg de bloem toe over een zeef, één eetlepel per keer, en roer telkens goed door met het houten lepel.
- Blus de pan waarin het vlees is aangebraden met de rode wijn. Schraap het aanbaksel los en giet dit mengsel in de pot. Herhaal tot de fles wijn op is.
- Voeg de fond, laurierblaadjes, kaneelstokken, kruidnagels, mosterd en confituur toe aan de pot.
- Breng alles aan de kook, zet het vuur vervolgens heel wat lager en laat het stoofgerecht rustig sudderen tot het vlees mals is. Reken hiervoor op minstens anderhalf uur.
SERVEERTIPS
- Ovengebakken appel met veenbessencompote
Verwijder het klokhuis met een appelboor, schik de appelen in een ovenschaal, klein beetje boter, klein beetje bruine suiker en wat kaneel erop, 20-30min in de oven.
Was de veenbesssen (een zakje van 340g) en verwijder de slechte, breng aan de kook met een beetje water en 1-2 el suiker of xylitol.
- Knolselder-pompoenpuree of polenta
500g knolselder + 250g pompoen in 10 minuten gaarkoken, de groenten pureren, peper, zout, nootmuskaat.
Polenta maak je zoals aangegeven op de verpakking, met bouillon en afwerkt met een royale hoeveelheid parmezaan.
- Gestoofd witloof of rauwe witloof versnipperd over het bord
- Veldsla of een slaatje met veldsla en witloof
- Savooikool
Snij de savooikook in dunne reepjes, kook kort af, en stoof dan op in boter/olie, peper, zout, nootmuskaat.
- Kroketten of rijst