DOWNLOAD hier de pdf
#18 Pasta met groene saus
Dit recept is ontstaan omdat mijn oudste dochter dol is op pasta met pesto. Op exact dezelfde manier als ik pesto met basilicum maak, maak ik deze “groene saus” op basis van boerenkool (ook wel krulkool genoemd). Een unieke groente die heel de winter groen blijft en niet bevriest, een ware superfood van eigen bodem.
De hoeveelheid zoals ik het hieronder maak is goed voor 500g pasta. Dus halveer gerust het recept als dit te veel is. Een tip hierbij: boerenkool is heel goed houdbaar, en ook eenmaal afgekookt en wat uitgeknepen, kan je gekookte boerenkool afgedekt nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Een lekkere combi vind ik zelf gebakken champignons (kastanjechampignons, shiitake) met op het einde wat van gekookte boerenkool erdoor.
Ingrediënten:
o 500 g spirelli pasta
o 350 g boerenkool
o snuf bicarbonaat
o 60 g pompoenpitten (zie TIP)
o 120 g pecorino
o 180 g olie (maakt niet uit welke, ik combineer vaak verschillende oliën, ook om budget redenen)
o 90 g water
o 1-2 teentjes knoflook (begin met 1 en oordeel zelf of je er de volgende keer 2 in doet)
o 2 tl citroensap
o 1/2 tl zout
o 60 g mascarpone
Bereiding:
- Kook de pasta klaar zoals op de verpakking aangegeven in gezouten water.
- Verwijder de middenste nerf uit de boerenkool.
- Kook de boerenkool 3 minuten af, met een snuf bicarbonaat.
- Giet af en laat uitlekken.
- Ondertussen verhit je de pompoenpitten even in een inox pan, droog, zonder vetstof, tot ze wat beginnen te ‘springen’, dus tot ze lichtjes geroosterd zijn. Breng de pompoenpitten over naar de beker van de hakmolen (zelfde als dat je in de video van gisteren kon zien).
- Zet de beker op een keukenweegschaal en vul aan met blokjes pecorino en vermaal dit geheel.
- Voeg dan de olie, het water, de knoflook, citroensap en zout toe evenals 120 g uitgeknepen boerenkool en maal fijn. Het kan zijn dat je er eens met een vork moet doorroeren om het maalproces wat te helpen, de saus is eigenlijk eerder een puree.
- Giet de pasta af, meng er de mascarpone onder en vervolgens de boerenkool puree.
TIP Dit is lekker gewoon zo op zichzelf, maar evenzeer ook met een stukje gebakken vis of vlees erbij.
TIP Als je reproduceerbaar wil koken dan vind ik het gebruik van een goede keukenweegschaal en maatlepels een must. Zeker voor vloeistoffen zoals citroensap of azijn is dit veel handiger dan werken met gewone lepels.
TIP Ik koop al jaren geen pijnboompitten meer, maar vervang ze in pesto door een lokaler alternatief: pompoenpitten of zonnebloempitten. Pijnboompitten zijn bijzonder duur (want het is heel arbeidsintensief om de pitten uit de dennenappels te halen) en ze komen vrijwel steeds uit China.