Wat er in mijn keuken staat aan apparaten en hulpmiddelen

Goed koken gaat het best in een opgeruimde en goed uitgeruste keuken. 

Speciale apparaten heb je absoluut niet nodig! Zo durf ik mijn keuken best 'minimalistisch' te noemen. 

Ik lijst hieronder even mijn basismateriaal op.

Voor alle duidelijkheid: het is geen must om dit materiaal aan te schaffen. Ik lijst het hier op omdat ik in het verleden zo vaak de vraag heb gekregen wat voor potten, pannen, hakmolen etc. ik gebruik. Vandaar deze lijst. 

  • Goede kookpotten uiteraard evenals anti-kleefpannen (zonder Teflon). Al mijn kookpotten zijn van het Belgische merk Demeyere en dit waren de anti-kleefpannen waar ik 2 jaar lang heel tevreden van was, totdat ineens aan het oppervlak 'blaasjes' verschenen. Een fenomeen waarvan bleek dat ik niet de enige was en volgens Demeyere zou het te wijten zijn aan het te snel opwarmen van de pan. Dus nieuwe pannen aangekocht en deze keer koos ik voor deze.

  • Gezien ik heel wat pannenkoeken en boekweitkoeken bak, heb ik ook een pannenkoekenpan in gebruik. Ik kocht meer dan 2 jaar geleden deze en ben er nog steeds tevreden van. Een 'pannenkoekendraaier' is voor mij een must in de keuken.

  • Een staafmixer  (Tip: Als je staafmixer ooit aan vervanging is, investeer dan in een Bamix staafmixer. Ik heb deze in gebruik en vooral het bijgeleverde hakmolentje gebruik ik heel vaak om noten en pitten te vermalen tot meel, om chocopasta te maken...)

  • Een (grotere) hakmolen om groenten te vermalen tot pulp, om pesto en spreads te maken. Het toestel dat ik in gebruik heb is niet meer te verkrijgen, deze hakmolen is van hetzeflde merk, heeft dezelfde inhoud en een nog krachtigere motor. Dus deze wordt de volgende als mijn huidige het niet meer doet.

  • Een blender (je kunt uiteraard soep mixen met een staafmixer, maar het resultaat is nooit zo fijn en fluwelig als met een blender). Ik had 15 jaar deze in gebruik (ondertussen heeft deze het begeven en zit ik even zonder, nog niet beslist welke de nieuwe blender zal worden).

  • Aardappelmesjes, meermaals per dag heb ik deze in de hand.

  •  Een koksmes, ik heb deze van Zwilling in gebruik.

  • Een eenvoudige maar stevige rechtopstaande rasp, zoals deze (je hebt hier keukenrobots voor, maar door zelf te raspen heb je meteen wat fitness voor je armen in de keuken ;-)

  • Ik kan niet meer zonder mijn Nicer Dicer, in een wip heb je hier een massa groenten in gelijke blokjes mee versneden (waardoor ze ook allemaal dezelfde gaartijd hebben). 

  • Het lijkt een detail maar ik raad je toch aan om gebruik te maken van maatlepels. Een goede en voldoende kruiding vind ik erg belangrijk, en niet voor iedereen is een eetlepel of een koffielepel/theelepel hetzelfde.... Ik maak dagelijks gebruik van deze set inox maatlepels.

  • Vermijd zoveel mogelijk plastic in de keuken maar kies zoveel mogelijk voor inox. Ik kan niet zonder deze mengkommen (voor beslag, voor deeg, voor salades, voor marinades, voor het weken van peulvruchten,...).

  • Sinds ik deze siliconen bakvorm in gebruik heb, wil ik niets anders meer. 

  • Tot slot, een goede keukenweegschaal die tot op de gram nauwkeurig weegt vind ik heel belangrijk. Op een vlakke weegschaal kan je makkelijk een mengkom zetten.